Van’da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen depremden sonra yapılan Kalecik TOKİ afet konutlarında içme suyu kesintileri depremzede vatandaşları çileden çıkardı. TOKİ yetkililerini göreve çağırarak su sorununun çözülmemesini protesto eden vatandaşlar yolu kapatınca olaya polis müdahale etti.

Rıdvan CAN

İçme suyu sorunları nedeniyle protesto yürüyüşü düzenleyerek yolu trafiğe kapatmaya çalışan TOKİ sakinlerine polis müdahale etti. Kalecik TOKİ’de içme suyu sorunun giderilmemesinin insanlık ayıbı olduğunu belirten depremzede vatandaşlar TOKİ yetkilileri ve yüklenici Gökçenay firmasını protesto ederek sorunun çözülmesini istediler.

TOKİ SORUNLARI ÇÖZSÜN
Susuzluk nedeniyle evlerde temizlik yapamadıklarını, namaz kılamadıklarını belirten Suat Özgüneroğlu, “TOKİ konutlarını yapan bir kısım  firmaların eksiklimlerini, noksanlarını, hatalı yaptıklarını tamamlamadan Van’ı terk etti. Geri dönüp burada yaşayan insanların sorunu nedir demedi. Sadece reklam var. İnsana değer yok. Yerine gelmeyen boş sözlerden artık bıktık. Yüklenici firma kendisinden kaynaklanan sorunları gidermiyor. Ortada muhatap da yok. Vatandaş olarak mağdur durumdayız.   Neticede vatandaşlardan konutların parası alınacak. TOKİ yetkilileri ve alt yapıyı yapan Gökçenay firmasının sorunları çözmesini istiyoruz. Bu sorumsuzluk ne ihale kanununa, ne dine, ne ahlaka, ne vicdana ne de insanlığa sığar. Ayıptır, günahtır yeter artık”dedi 

TOKİ VATANDAŞLARI CİDDİYE ALMIYOR
TOKİ sakinlerinden Müşür Beyde, “İki yıldır burada yaşamaya çalışıyoruz. Deprem sonrası psikolojimiz daha çok bozuldu. Su sıkıntısı yaşıyoruz. Her defasında protesto etmemize rağmen ilgilenen yok. Biz de insanız, biz de bu memleketin insanlarıyız. Konutları ve alt yapıyı yapan TOKİ ve yüklenici firmalar duyarsız kalıyor. Anakara sesimiz duymuyor” diyerek tepki gösterdi.

TOKİ ve diğer yetkililerin vatandaşları ciddiye almadığını belirten Beyde, “Sorumlu yetkili olan TOKİ yönetimine sorunu bildiriyoruz, ‘Bu konu bizi aşar’ diyorlar. Eğer seni aşıyorsa ne diye duruyorsun orada? Yüklenici firma ise ortalarda yok. Allah kabul etmesin. Konutları depremden sonra TOKİ’ye yaptıran AFAD İl Müdürlüğüne başvurduk, ‘Bir ay içerisinde halledeceğiz’ dediler, ama aradan 2-3 ay geçti hala gelen yok. Geçen defasında ise aynı şekilde protesto edip yol kestik bizi dövmeye çalıştılar” şeklinde konuştu.

SU YOL, AYDINLATMA SORUNLARI VAR
Yol, içme suyu, elektrik gibi alt yapının kalitesiz, denetimden uzak yapıldığını, konutlarda kötü malzeme kullanıldığını iddia eden Beyde,  “Gerekli denetim, kontrol yapılmış olsaydı TOKİ kurum olarak görevini yerine getirseydi TOKİ’lerde bu sorunlar yaşanmazdı. TOKİ konutlarının neredeyse hepsinde su,  yol, aydınlatma gibi sorunlar var. Konutları yapan TOKİ ve yetkililer bir an önce bu sıkıntıları gidersin, yeter artık, her defasında bu sıkıntıları yaşamak zorunda değiliz, evlerimizin içi artık kokmaya başladı, her gün uzaklara gidip su getiriyoruz” diyerek sorunun bir an önce çözülmesini istedi.

Editör: Wan Haber