Basın açıklamasında basına yönelik baskılar ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri iddialarını ilişkin açıklama yapıldı. İstanbul İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gazioğlu; ''Evrensel hak ve özgürlüklere dayalı uluslararası bir düzen hâlâ kurulamamıştır'' dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle Taksim Tramvay Durağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

“OHAL’e şiddete savaşa hayır” pankartı açan İnsan Hakları savunucuları, “Zorla ters kelepçelenme işkencedir”, “Karakolda işkence devam ediyor”, “Gaz fişeği ile vurulman işkencedir”, “İnsanlık onuru işkencedir” dövizleri taşıdı. Sık sık “İnsan haklarıyla insandır”, “OHAL kaldırılsın özgürlük istiyoruz”, “Özgür basın susturulamaz”, “Çocuk istismarına son”, “Nefret cinayetlerine son”, “Kadına yönelik şiddete son”, “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” sloganları attı. Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Derya Gazioğlu, “10 Aralık günü İnsan Hakları Bildirgesi Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 68. yıl dönümüdür” diyerek; “İnsanın sahip olduğu onur ve derin haklara kaynaklık ettiği ve bu hakların evrensel olduğu fikri temel alan evrensel bildirgenin kabulü, insanlık için büyük kazanımdır. Buna karşın günümüzde evrensel hak ve özgürlüklere dayalı uluslararası bir düzen hâlâ kurulamamıştır” dedi.

HAK İHLALLERİNE İLİŞKİN VERİLER PAYLAŞILDI

İnsan hakları ihlallerine ilişkin sayısal verileri de paylaşan Gazioğlu, “15 Temmuz askeri darbe girişimi ardından zaten vahim olan durum önceki askeri darbe dönemlerini de geçti. İnsan Hakları Derneği verilerine göre şu ana kadar 90 binden fazla insan gözaltına alındı. Şu anda en az 146 gazeteci ve yazar tutuklu durumda. Bin 61 anaokulu, ortaöğretim kurumu ve lise, 15 özel üniversite, 113 öğrenci yurdu ve pansiyon kapatıldı. Bin 600’den fazla vakıf, 19 sendika kapatılırken Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) 50 belediyeye kayyum atanmış ve 50 belediye eş başkanı tutuklanmıştır. HDP eş başkanları ile birlikte on milletvekili cezaevindedir. Tutuklu HDP-HDK-DBP’lilerin sayısı 5 bin 600’dür. Kapatılan basın yayın kurumu 177’dir. En az 80 bin kişinin pasaportu iptal edilmiştir. 100 bin’den fazla kamu görevlisi açığa alınmış, 80 bine yakın kamu görevlisi ihraç edilmiştir” dedi.

GÖZALTINA ALINANLARDAN İNTİHAR EDENLERİN SAYISI: 25

Uluslararası insan hakları kurumlarının raporlarına da yansıyan işkence iddialarının ciddi boyutlara ulaştığını söyleyen Gazioğlu, “Cezaevlerinde baskılar, hak ihlalleri artmıştır. Siyasi nedenlerle tutuklanan gözaltına alınanlardan ‘intihar’ edenlerin sayısı 25 olarak ifade edilmektedir” dedi. “Muhalif basın, siyasi parti ve dernekler, çeşitli kurumlar devletin tehdidi ve baskısı altındadır. Demokrasi ve insan hakları mücadelesi büyük bedeller verilmektedir” diyen Gazioğlu, Suriye ve Irak’ta yaygın insan hakları ihlali yapan gruplara silah dahil her türlü  desteğin verildiğini ülkedeki insan hakları ihlallerinin başka ülkelere ihraç edildiğini de sözlerine ekledi. (Gazeteduvar)

Editör: Wan Haber