Ülkemizde ve dünyada korona virüs salgının başlaması birçok tedbirleride beraberinde getirdi bu tedbirlerden biri de camilerde namazaın camaatle kılınması yasağı oldu. Ramazan ayının da gelmesi ile birlikte vatandaşlar teravih namazını nasıl kılacağını sorgulamakta.

Koronavirüs tedbirlerinden biri olan cemaate namaz kılmak yasağının olması ve ramazan ayınında buna denk gelmesi vatandaşlarda teravih namazını nasıl kılacağız sorusunu getirdi. Camilerin kapalı olduğunu biilen vatandaş evlerinden internet üzerinden teravih namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır gibi sorular aranmakta. Peki, teravih namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? İşte cevabı

Bilinmesi gerekenler:

Teravih namazı yirmi rekâttır.

Ramazan ayında kılınır. Oruç tutamayan kimselerin de teravih namazını kılmaları sünnettir.

Teravih namazının camide cemaatle kılınması sünnettir ve sevabı çoktur.

Evde tek başına veya cemaatle de kılınabilir.

Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için ramazan gecelerini ibadetle geçiren (teravih namazını kılan) kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, İman, 27)

Teravih namazı, yatsı namazından sonra kılınır. Yatsıdan önce kılınması caiz değildir.

Vitir namazı ramazan ayında teravihten sonra kılınır. Teravihten önce de kılınabilir.

Teravih namazı her iki rekâtın sonunda selam verilerek kılınır. Dört rekâtta bir selam verilerek de kılınır.

Vaktinde kılınmayan teravih namazı sonradan kaza edilemez.

Teravih namazının tamamı tek namaz hükmünde olduğundan bu namaz için baştan bir niyet yeterli ise de aralarda verilen selamdan sonra namazdan çıkılmış olduğundan, yeniden namaza başlarken tekrar niyet edilmesi ihtiyata daha uygundur.

Kılınışı:

Niyet:

Euzü Besmele çekilerek teravih namazına niyet edilir. “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için teravih namazını kılmaya.” Sonra tekbir alınır ve eller bağlanır.

1. Rekat

Sırasıyla "Sübhaneke duası" okunur, "Euzü besmele" çekilerek "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okunur. Rüku ve secde yapılır.

2. Rekat

"Besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa "Tahiyyat duası, Salli-Barik dualarıyla Rabbena duaları" okunur ve selam verilir. Eğer 4'er rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda "Tahiyyat duası ve Salli, Barik duaları" okunur sonra üçüncü rekata kalkılır.

3. Rekat

"Sübhaneke", "Euzü besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur, rüku ve secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.

4. Rekat

"Besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur, rüku secde yapılırak oturulur. Bu oturuşta "Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena duaları"ı okunduktan sonra sağ ve sol tarafa selam verilir. Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder.

Teravih namazının ardından vitir namazı kılınır.

Editör: Wan Haber