Bankalararası Kart Merkezi (BKM), şubat ayı kartlı ödeme verilerine ilişkin yazılı açıklamada  bulundu. Buna göre kolay, hızlı ve güvenli ödeme imkânı sağlayan temassız  teknolojisi sayesinde bugün 90 TL altındaki işlemlerde şifre girmeden ve vakit  kaybetmeden ödeme yapılabiliyor.

Şubat ayı verilerine göre temassız dönüşümle beraber bugün kredi  kartlarının yüzde 48'inin, banka kartlarının yüzde 18'inin, ödeme noktalarında  ise terminallerin yüzde 55'inin temassız teknolojisiyle uyumlu olduğu görülüyor.  Hem kart tarafında hem de kart kabul noktasında temassız yaygınlığı hızla artmaya  devam ediyor.

Temassız kredi kartı şubat sonu itibarıyla 32 milyona, temassız banka  kartı 27,8 milyon ve temasız terminal sayısı da 1,3 milyon adede ulaştı.

Geçen yıl temassız kullanımı, 2017'in 1,5 katına çıktı. 2019 yılında  ise temassız kullanımının aynı hızla artmaya devam ettiği görülüyor. Şubat ayında  günlük yaklaşık yaklaşık 1 milyon adet temassız işlem gerçekleşti. 2018 yılı  şubat ayında toplam internet harici fiziki ödemelerin yüzde 3,1'i temassız olarak  gerçekleşirken, bu yıl bu oranın yüzde 6'yı geçtiği görülüyor. Temassız işlem  ortalamasının ise 33 TL'ye çıktığı bilgisine ulaşılıyor.

TEMASSIZ ÖDEME EN ÇOK MARKET VE GIDA SEKTÖRÜNDE KULLANILIYOR

Temassız işlemlerde şifresiz işlem limitinin 2018 yılı mart ayında 50  TL'den 90 TL'ye çıkarılmasıyla beraber küçük ölçekli harcamalarda kullanılan  temassız ödeme özelliğinin artık perakende, akaryakıt ve ulaşım gibi sektörlerde  de tüketicilere kolaylık sağladığı ve yaygınlaştığı görülüyor.

Kullanıcıların en fazla market ve yemek sektörlerinde temassız ödemeyi  tercih ettiği gözlemlenirken, çeşitli gıda, taşımacılık-ulaşım ve akaryakıt  sektörleri temassız ödemenin en fazla tercih edildiği diğer sektörler olarak ön  plana çıkıyor. (AA)

Editör: Wan Haber