Kent merkezine 120 kilometre uzaklıkta bulunan ve kış aylarında yolu sürekli kar nedeniyle kapanan köyde, ev telefonlarının bulunmaması ve GSM hatlarının da çekmemesi nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan vatandaşlar, telefon görüşmesi yapabilmek için zorlu şartlara rağmen köye hakim tepeye kurulan su deposuna gitmek zorunda kalıyor.

Karlı, yağışlı ve fırtınalı günlerde tepeye gidemedikleri için dış dünyayla irtibatları kesilen, acil durumlarda da sağlık ekiplerine ulaşamayan köylüler, tüm zorluklara rağmen yaşamlarına devam ederken, zorluklara katlanamayanlar da çareyi kent merkezine ya da başka bölgelere göç etmekte buldu.

"50 haneden 15'i sıkıntılar nedeniyle göç etti"

Köy muhtarı Osman Ersu yaptığı açıklamada, özellikle yoğun kar yağışının olduğu dönemlerde ya da fırtınalı günlerde tepeye çıkamadıkları için sıkıntı yaşadıklarını belirterek, en büyük isteklerinin köye bir baz istasyonunun kurulması olduğunu söyledi.

Yol, su gibi temel sıkıntılarının da olduğunu ancak iletişim sıkıntısının hepsinin önüne geçtiğini vurgulayan Ersu, şöyle konuştu:

"Kış aylarında çok sıkıntı yaşıyoruz. Hastalarımız oluyor ama gerekli kurumlara ulaşamıyoruz. Ancak köye bir kilometre uzaklıkta bulunan tepedeki su deposuna çıkarak kurumlarla irtibat sağlıyoruz. Yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle buradaki su deposunun üzerine çıkarak yetkililere ulaşabiliyoruz. Köyde yaşadığımız iletişim, yol ve su sorunlarından dolayı 50 olan hane sayısı 35'e düştü. İnsanlar başka bölgelere göç etmek zorunda kaldı. İnsanlar artık burada durmuyor. Telefonlarımız sadece köyden bir kilometre uzaklıktaki tepede çekiyor. Buraya gelemezsek akrabalarımızla görüşemeyeceğiz."

Köyde telefonların çekmemesi nedeniyle sağlık hizmetlerine, milli eğitim müdürlüğüne ulaşmakta da büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren İsmail Yoldaş ise vatandaşların yakınlarıyla görüşme konusunda büyük sıkıntı yaşadığını ifade etti.

Telefonların su deposunun üzerinde çekmesi nedeniyle her gün tepeye tırmanmak zorunda kaldıklarını bildiren Yoldaş, kardeşinin askerde olduğunu ve görüşebilmek için gece gündüz su deposunun bulunduğu tepeye geldiğini kaydetti.

Yetkililerden yaşanan sıkıntının giderilmesi için destek beklediklerini vurgulayan Yoldaş, "Sadece biz değil çevredeki köylerde de aynı sıkıntı yaşanıyor. Köye hakim bölgeye kurulacak baz istasyonu sayesinde bizimle birlikte 10 köy bu sıkıntıdan kurtarılmış olacaktır. İnsanlar artık tepelere tırmanmak zorunda kalmadan kendi evlerinde rahatlıkla yakınlarıyla görüşebilecektir. Yetkililerden sesimizi duymalarını istiyoruz" diye konuştu. 

"Nişanlımla konuşmak için her gün tepeye tırmanıyorum"

Ailesinin Hakkari'de yaşadığını ve kısa süre önce nişanlandığını bildiren Erdem Çiftçi de ailesi ve nişanlısıyla görüşmek için her gün tepeyi tırmanmak zorunda kaldığına değinerek, "Nişanlımla konuşabilmek için her gün buraya gelmek zorunda kalıyorum. Ama fırtınalı, yağışlı günlerde buraya gelemeyince bu görüşmeyi gerçekleştiremiyorum. Zaman zaman yabani hayvanların saldırısına uğramaktan korkuyoruz. Bu nedenle yetkililerden en kısa zamanda buraya bir baz istasyonu kurmalarını talep ediyoruz" dedi. Kaynak : Bölge Gazetesi

Editör: Wan Haber