Van İl Genel Meclisi Mart ayı aylık mutat toplantıları başladı. Başkanvekili Öner Yiğit'in başkanlık ettiği dünkü toplantıda Enerji ve Tabi Kaynaklar Komisyonuna havale edilen Edremit İlçesi'nde enerji nakil hatlarının zarar görmesi ve ilgili kurum tarafından çalışma yapılmadığına ilişkin rapor görüşülerek kabul edildi.

Haber: Oktay CANDEMİR

Mart ayı ilk toplantısında Başkale ve Edremit İlçelerine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Mütevelli heyetinin seçilmesi hususu, Özyurt Köyü sınırları içerisinde bulunan mülkiyeti Farıs Tolu ve Mesut Kaya adına kayıtlı taşınmazların İmar Planına uygunluğu ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Komisyonuna havale edilen Edremit İlçesi´nde enerji nakil hatlarının zarar görmesi ve ilgili kurum tarafından çalışma yapılmadığına ilişkin rapor görüşülerek kabul edildi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Komisyonuna havale edilen Edremit İlçesi´nde enerji nakil hatlarının zarar görmesi ve ilgili kurum tarafından çalışma yapılmadığına ilişkin rapor üzerine söz alan Enerji ve Tabi Kaynaklar Komisyonu Başkanı Öner Yiğit, "Bugün Elektrik dağıtım ve perakende satış sektöründe rekabete dayalı bir ortamın oluşturulması ve gerekli reformların yapılmasını teminen dağıtım bölgeleri baz alınarak kamu mülkiyetindeki elektrik işletmelerinin yeniden yapılandırılması suretiyle elektrik enerjisi dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesine karar verilmiş ve 2004 yılında TEDAŞ kurulmuştur. TEDAŞ bu yeni dönemde de, sahip olduğu sorumluluğun bilinciyle ekonomik ve sosyal hayatımızdaki yeri tartışılmaz olan elektrik enerjisinin Türkiye genelinde tüm abonelerine yeterli, kaliteli, sürekli ve düşük maliyetli bir şekilde sunulmasını temel amaç edindiğini iddia etmektedir" dedi.

"TEDAŞ SINIFTA KALMIŞTIR"

Ancak TEDAŞ´ın Van ilinde bunu kanıtlayacak bir olgusunun olmadığının anlaşıldığını söyleyen Yiğit, TEDAŞ´ın Van´da enerji konusunda ve çalışmalarında sınıfta kaldığını belirtti. Gerek köylerde, gerek merkezde sık sık yaşanılan kesinti sorunları hakkında hep geçici çalışmaların yapıldığını ifade eden Yiğit, "Köylerde eski trafoların değiştirilmesinin iş programları yetkili hükümet tarafından karara bağlanmaktadır. Köylüler elektrik kesintileri için TEDAŞ´a gittiklerinde, ilgili müdürler, iktidardaki il başkanını işaret etmektedir. Bu durum TEDAŞ´ın ne kadar acizane bir durumda olduğunun göstergesidir. Son günlerde yaşanan enerji sıkıntısı bir gerçek. Komisyon olarak, yaşanan bu enerji sıkıntısı sürekli haber haline getirildiği, idarecilerin ve bu konuda yetkili siyasilerin dikkatini çekmek istiyoruz. Enerji sorunu yüzünden köy muhtarlarından onlarca telefon alıyoruz. Elektrik kesintisi yüzünden köylerde çok sıkıntıların yaşandığının hemen hemen her kesim tarafından bilinmektedir." diye konuştu.

"KESİNTİLER YÜZÜNDEN BEYAZ EŞYALARIN ÇOĞU BOZULMAKTADIR"

Van´da elektrik sorununun yeni bir sorun olmadığına dikkat çeken Yiğit, yıllardır bu kentte elektrik sorununu defalarca dile getirdiklerini ancak soruna bir türlü çözüm bulunamadığını belirterek, "Edremit İlçesinde Enerji hatlarının çoğu eski, trafolar yetersiz mevcut olan sistemle günün enerji ihtiyacını karşılamak mümkün değil. Sorunları görmezden gelip, günü kurtarmanın peşine düşmek bu memlekete yapılacak en büyük kötülüktür. Edremit ilçesinde elektrik kesintisi ve voltaj dengesizliği yüzünden, beyaz eşyalarının çoğunun bozulduğunu ifade edebiliriz." şeklinde konuştu.

"TEDAŞ GÖREVDEN KAÇMAKTADIR”

TEDAŞ Müdürünün elektrik kesintilerine duyarsız kaldığını ve çeşitli bahanelerle vatandaşın sorunla ilgili şikayetlerine cevap olmadığını kaydeden Yiğit şöyle konuştu: "Bu kadar elektrik kesintisinin olduğu kentte, Enerji ve Tabi Kaynaklar Komisyonu olarak defalarca kurum müdürünü aramamıza rağmen telefonlara cevap vermemektedir. Burada yaşanan olay şudur; Bir kurum kendi eksiğini görüp sorunu çözeceği yerde, başka bir kurumu suçlaması bizce görevden kaçmaktır."


*Prejtij Haber

Editör: Wan Haber