İlhan Siyahtaş

Tarım Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (ORKAM-SEN)Şubesi Başkanı A.Latif TÜL açıklamasında “ TBMM’ye sunulduğunda 60 madde olan torba yasanın, verilen önergelerle 140 maddeye çıkarıldı. AK Parti iktidarı torba yasaya eklediği maddelerle kendi uygulamaları aleyhine verilen yargı kararlarını ortadan kaldırmaya çalışırken, bir yandan da sermaye çevrelerine SSK pirim affı, vergi affı v.b düzenlemelerle diyet borcunu ödemeye devam ediyor. Torba yasanın madde sayısı ve çeşitliği yönünden çuval yasaya, içeriği açısından da adeta bir zorba yasaya dönüştüğü ortadadır. Söz konusu emekçilerin talepleri olduğunda AK Parti Hükümetinin kılını bile kıpırdatmadığını ve İşçi emekçilerin haklarını ortadan kaldırmaya yönelik yasalara geldiğinde, bir gecede düzenleme yapabilmektedir.  Memur Sen ile AK Parti hükümeti arasında imzalanan ve kamu emekçilerinin maaş artışını da öngören toplu sözleşme gereği, ocak ayında kamu emekçilerinin maaşlarında seyyanen 123 TL artış yapıldı.

‘‘Satış sözleşmesini kabul etmiyor bütçeden hakkımızı istiyoruz!”
Satış sözleşmesini kabul etmiyor bütçeden hakkımızı istiyoruz. KESK bütünlüğünde toplu sözleşme sürecine dair dört yürüyüş kolu üzerinden yaptığımız Ankara eyleminden 19 Aralık 2013 tarihinde yaptığımız greve kadar toplu sözleşme sürecine tepki ve eleştirilerimizi ortaya koyduk. 2014 yılı maaş artışları enflasyon oranının altında kalmıştır.  

Toplu sözleşme sürecine dair yapmış oldukları en temel eleştirilerden birisinin 2014 yılı için enflasyon oranı ne olursa olsun kamu emekçilerine enflasyon farkı olduğunu söyleyen Tül, “2014 yılı ilk altı ay enflasyon oranı (TÜFE) % 5.70 olarak açıklanmış bulunmaktadır. Toplu Sözleşme döneminde Hükümetin Maaş artış önerisi olan % 3+ %3’lük maaş artışı kabul edilmiş olsaydı dahi 2014 yılının ikinci 6 aylık dönemi için %2,7 lik bir fark ödemesi yapılması gerekecekti. Ancak 2014 Ocak ayında kamu emekçilerinin maaşlarına yapılan yıllık artış ise ortalama % 5.64 olarak gerçekleşmiştir. Bu basit hesaplamada da görüleceği gibi daha yılın ilk altı ayı enflasyon oranına göre kamu emekçilerinin 2014 yılı maaş artışları enflasyon oranının altında kalmıştır.

Editör: Wan Haber