Sakarya'nın Taraklı ilçesindeki tarihi evlerin fiyatları son birkaç yılda yüzde bin 500 artış gösterdi. Bir reklamda Mümkünlü ismiyle ünlenen Taraklı ilçesindeki evler daha önce 20 ila 30 bin TL arasında alıcı bulurken reklamla gelen şöhretinden sonra TOKİ'nin de destek vermesiyle aslına uygun restore edilen evlere 400 ila 600 bin TL fiyat biçiliyor.
Restore edilen evlerin 400 bin TL fiyatla başlayarak satıldığını ve Büyük Konakların fiyatının 1 milyon dolara kadar çıktığını belirten Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman; "Bu sene 100 bin üzerinde insan ilçeyi ziyaret etti. Bu yıl ziyaretçi sayısının 150 bini bulacağını tahmin ediyoruz. Bir reklam filmiyle yıldızı parlayan tarihi Osmanlı Evlerinin bulunduğu Taraklı'nın 2011 yılında Uluslararası Cittaslow (sakin şehir) ağına dahil edilmesi tanınırlığını artırdı. Ayrıca sağlık turizmine yönelik yatırımların da hız kazanması dikkatleri ilçeye çekti. Taraklı'daki değişime Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek verdi. Tarihî evlerin bakım ve onarımı için ev sahiplerine proje desteğinin yanında 30 bin liraya kadar hibe desteği sağlandı" dedi.
TOKİ'nin 10 yıl vadeli 90 bin TL kredi imkanı sunduğunu belirten Özkaraman; şunları söyledi: "TOKİ'nin 10 yıl vadeli 90 bin lira kredi imkânı sunmasıyla ilçede bulunan 80 tescilli evin büyük bir kısmı restore edildi. 20-30 bin liraya alıcı bulamayan evlerin fiyatı neredeyse yüzde 2 bin yani 750 bin ile 800 bin TL'ye yükseldi. Büyük konakların fiyatı 1,5 ila 2 milyon dolar arasında alıcı buluyor. Her geçen gün turist sayısındaki artış konaklara talebi de artırarak fiyatların yükselmesine vesile oldu. Bu sene 100 bin üzerinde insan ilçeyi ziyaret etti. Bu yıl ziyaretçi sayısının 150 bini bulacağını tahmin ediyoruz"
Taraklı'da bu gelişimin ilçede bulunan tarihi evlerin fiyatını da artırdığını vurgulayan Özkaraman; sözlerini şöyle tamamladı: "Daha önce 20 bin ila 30 bin TL'ye hatır gönül ilişkisiyle satılan evlerin aynı haliyle 100 bin ile 200 bin TL'den satılıyor. Restore edilmesiyle bu günkü fiyatlarının 400 bin TL'ye kadar çıkıyor. Büyük evler ve konakların fiyatlarının bin TL ile bin 500 TL arasında değişiyor. Her geçen gün bu fiyatlar da artış olmakla birlikte ünlülerden de konak almak için bakanlar oluyor"
(MT-RKO-HO-Y)

08.01.2013 10:47:57 TSI

Editör: Wan Haber