İSTANBUL - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 1 Mayıs 2008'de polisin Taksim'de kullandığı orantısız güç ve sert müdahaleye ilişkin kararıyla Taksim'in 1 Mayıs Meydanı olduğunun tescillendiğini söyleyen DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, "Bundan sonra Taksim'i yasaklama şansları yok. Yasaklasalar da DİSK ve KESK olarak bir metrekare dahi olsa Taksim'de 1 Mayıs kutlaması için mücadele edeceğiz" dedi.

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen, 1 Mayıs 2008'de emekçilere yönelik sert müdahaleye ilişkin sendikaların AİHM'e taşıdığı davaya ilişkin verilen kararı basın toplantısı düzenleyerek değerlendirdi. DİSK Genel Merkezi'nden düzenlenen toplantıya Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, DİSK eski Genel Başkanı ve CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve hukuki sürece takip eden avukatlar da katıldı. 1977'de 36 arkadaşlarını kaybettikleri Taksim Meydanı'nın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Erol Ekici, AİHM kararıyla Taksim yasağının mahkum edildiğini kaydetti.

'Bundan sonra Taksim'i yasaklama şansları yok'

2008'in 1 Mayıs'ında DİSK'in önünde toplanan kitlenin yollarının kesildiğini, üzerlerine tazyikli su sıkılarak, gaz bombası atıldığını ve coplandıklarını hatırlatan Ekici, binanın içine atılan gazla kitlenin Şişli bölgesinden çıkışının engellendiğini, adeta sıkıyönetim ilan edilerek, Taksim'in abluka altına alındığını ifade etti. O gün ulaşım araçlarının, vapur seferlerinin durdurulduğunu anımsatan Ekici, bu sert müdahalenin ardından da hükümet yetkililerinin "Miting sırasında yasa dışı örgütler tarafından olay çıkarılacağı, KESK ve DİSK yöneticilerinin suç işlediği" yönündeki açıklamalarının üzerine AİHM'e başvurduklarını söyledi. AİHM'in yaptığı incelemede, toplantı ve gösteri yapma hakkının, gösterinin yapılacağı yeri belirlemeyi de kapsadığını, DİSK'in 77 1 Mayısında yaşamını yitiren üyelerini anmak için Taksim Meydanı'nı kullanmak istemesinin hakkı ve üyelerine karşı görevi olduğunu, bu gösterilerden günlük yaşam etkilense bile hükümetin barışçıl hakkın kullanımı konusunda hoşgörülü olması gerektiğine karar verdiğini aktaran Ekici, "Bundan sonra Taksim'i yasaklama şansları yok. Yasaklasalar da DİSK ve KESK olarak bir metrekare dahi olsa Taksim'de 1 Mayıs kutlaması için mücadele edeceğiz. Emekçilerin, devrimcilerin tırnağıyla, dişiyle kazandığı Taksim 1 Mayıs Meydanı zaferi, AİHM kararıyla da tescillendi ve taçlanmış oldu" diye konuştu.

'Polisin gaz kullanımı mahkum edildi'

Dava sürecini başından beri yürüten Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ise AİHM'in 25 yıldır Türkiye'yi yüzlerce kez mahkum ettiğini ancak bu kararın çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Emekçilerin ve iktidarın karşı karşıya geldiği bir olayda kullanılan orantısız gücün ve polisin gaz kullanımının mahkum edildiğine dikkat çeken Kaboğlu, bu karardaki mekan, tarih ve örgüt üçlemesinin de çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Mekan Taksim, tarih 1 Mayıs ve örgüt DİSK'tir. Bunun belirli bir anlamı var" dedi. Kaboğlu, verilen kararın insanlığın ortak mirası olan, tarihsel değerleri olan ve belirli bir bellek sembolü olan bir yerin dönüştürülemeyeceğine ve yasaklanamayacağına işaret eden bir karar olduğunun altını çizdi.

'Tarihi bir karar'

Avukat Arzu Becerik ise, hükümetin "yasa dışı örgüt" gibi bahanelerle toplantı ve gösteri yürüyüşlerini engellemesinin bu kararla son bulduğunu belirterek, bunun özgürlükler açısından tarihi bir anlamda olduğunu söyledi. Taksim'in ne kadar önemli bir mekan olduğunun tescillendiğini belirten Becerik, kararın daha iç hukuk yolları tükenmeden verilmesinin de ayrıca önemli olduğunu kaydetti.

'Taksim'i polemik konusu yaptırmayacağız'

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de, emekçilere karşı aynı uygulamaların devam ettiğini, ancak emekçiler olarak her zaman engellemelere karşı ortak tutum içinde olacaklarını söyledi. Özgen, AİHM kararının da göz önünde bulundurularak, çalışma yaşamının, yasakçı zihniyeti ortadan kaldırarak yeniden düzenlenmesini isteyerek, "Taksim'in 1 Mayıs alanı olup olmadığını polemik konusu yaptırmayacağız" diye konuştu. CHP Milletvekili Süleyman Çelebi ise, "Taksim artık sahipsiz değildir" diye konuştu. Gazetecilerin, Taksim'i dönüştürme projesi nedeniyle 1 Mayıs'ta Taksim'in kazılı halde olması halinde ne yapılacağı sorusunu yanıtlayan Ekici, "Kazı yapılmadan önce de yasaktı. Başka bir alan düşünmüyoruz. Taksim'de olacağız" dedi. DİHA

Editör: Wan Haber