Ulaştırma Bakanlığı tarafından alınan karar üzerine Ferit Melen Havaalanına 2005 model altında olan taksilerin girmesine izin verilmiyor. Kararın kendilerini mağdur ettiğini ileri süren taksici esnafı sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor. Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul 2005 modelin altında olan 200 taksinin yenilenmesi için üretici firmalarla görüşmeler yaptıklarını söyledi.

İlhan SİYAHTAŞ

Ulaştırma Bakanlığı çıkarmış olduğu yasa sonrası 2005 model altında olan taksilerin Ferit Melen Havaalanı’na yolcu götüremediklerini belirten taksiciler soruna çözüm bulunmasını istediler.

Beşyol Taksi Durağında taksicilik yapan Şerif Bakış “Taksici esnafı olarak havaalanına giremiyoruz. 2005 modelin altında olan araçlarımız havaalanına eskidir diye alınmıyor. Bize yeni araç almamızı öneriyorlar. Yasanın alt yapısı hazırlanmadan yürürlüğe konulması bizleri mağdur etmiştir. Bu hakkaniyetli bir durum değildir” dedi.

Van’da taksici esnafları olarak plaka sırasına göre bir liste hazırladıklarını bu listeye göre her gün 25 taksinin havaalanında çalıştığını belirten Şerif Bakış, Ulaştırma Bakanlığı tarafından 10 yaşında olan yani 2005 modelin altında olan taksilerin havaalanına alınmaması kararıyla alana giremediklerini söyledi. Antalya gibi turist akınına uğrayan bir ilde bile böyle bir uygulama olmadığını ileri süren Bakış,  “Sakalımızdan tutun giyimimize kadar çalışma yaşamımıza karışmaya başladılar. Bizleri her yönümüzle denetliyorlar. Bizleri bu tür küçük ayrıntılara kadar denetleyen kurumlar ilk başta kendilerini denetlesinler. Taksici esnafı gün geliyor evine ekmek alamaz hale geliyor, çünkü iş yok böyle bir durumda nasılda kalkıp yeni araç alalım.  Bu uygulamayı başlatan kurumlar biz taksici esnafına nasıl bir iyileştirme, destek sağladılar ki bizden yeni araç talep ediyorlar. Havaalanında her taksiye ayda iki kere sıra geliyordu. Havaalanına çalıştığımız zaman işler en azından iyiydi ama şimdi onu da kestiler. Bizleri bıktırıp oraları birilerine peşkeş çekmek isteyenler var. Şoförler ve Otomobilciler Odası ile sorunumuzu görüştük, en azından bu yaş sınırını 2000 modele çekin tavsiyesinde bulunduk. Şuan 300’e yakın araç havaalanı sırasından çıkarıldı.  Taksici esnafının durumu el verişli olsa ve bizlere olanak sağlansa ben de aracımı değiştiririm. Ama kredi, araç alımı gibi olanak sağlanmıyor. Yalnızca eski aracınızı değişin diyorlar.  Bu şekilde olursa hiç kimse aracını değiştiremez. Karar alındığı zaman taksici esnafının görüşü alınmadı.  Bizlere kredi ve  araç alımı konusunda yardımcı olsunlar bizde araçlarımızı değiştirelim. Taksi alımında insanlara indirim yaptılar mı? Filo olanağı sağladılar mı? Hayır.  O zaman bizden neden böyle bir şey talep ediyorlar ki. Birde böyle bir sorun var ben aracımı değiştirdiğim zaman Van Büyükşehir Belediyesine 500 TL gibi bir para vermem gerekiyor. Bu para nedir? Neden ödeniyor kimse bilmiyor. Şoförler ve Otomobilciler Odası filo ya da kredi konusunda taksici esnafına öncülük yapması gerekir. Bizim adımıza toplu araç alımında araç firmaları ile gerekli görüşmeleri yapması gerekir. Keza Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifi araçların kredi usulü alınıp faizsiz bir şekilde araç sahiplerine verilmesine yardımcı olması lazım.  Bu meslek kuruluşları ne içindir?  Sıkıntımızı gidermeyen meslek odasının, kooperatifin varlığının hiçbir anlamı ve faydası yoktur” şeklinde konuştu.

TAKSİCİ DERNEĞİMİZ YOK

Taksici esnafının derneğinin bulunmamasından yakınan Park taksi durağında taksicilik yapan İbrahim Abi “ Deprem görmüş bir şehrin taksici esnafları olarak mağduriyetlerimizi dile getirecek bir derneğimizin olmayışı sorunlarımızın çığ gibi büyümesine neden oluyor. Havaalanında daha önceleri dönüşümlü olarak hizmet veriyorduk.   Taksilere yaş zorunluluğu getirerek ekmek kapımızı kapattılar. Taksici esnafının sorunlarını çözmeden böyle bir uygulamaya gidilmesi biz taksici esnafını zor durumda bıraktı. Sorunlarımızı çözdükleri zaman taksici esnafı araçlarını yenileyecektir.  Türkiye genelinde yasak olmasına karşın valiz, çuval ve benzeri eşyaların taşınması yasağı uygulanmasına karşın Van’da halk otobüsleri ve minibüslerde bu yasak neden uygulanmıyor. Şehirlerarası ilçe ve köy minibüslerinin şehir merkezinde taksicilik faaliyetleri göstermesi yani ilçeden, köyden getirmiş olduğu yolcuyu terminalde indirmeyip hava alanına, hastanelere ve mahallelere bırakması biz taksici esnafını mağdur etmektedir.  Son zamanlarda araç kiralama adı altında her köşede açılan kiralık araç ofislerinin çoğunun ruhsatları yok. Vergi, sigorta, kasko gibi işlemlerin olmayışı nedeniyle yasal taksilere göre bunlar çok ucuz hizmet vermektedirler. Buda haksız kazanç yanında işlerimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Bizler vergisini veren, sigorta ve kaskosunu yaptıran taksici esnafı olarak iş yapamıyoruz. Bunlarla da ayrı bir rekabet içerisindeyiz. Bu temel sorunlar çözülmeden bizden araç değiştirmemiz isteniyor. Bunun neresi adaletli”  diye konuştu.

UYGULAMA YASA İLE BAŞLADI

Taksilerin havaalanına girememeleri ile ilgili açıklama yapan Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul “ Ulaştırma Bakanlığının çıkarmış olduğu yasa ile Büyükşehirlerde altı yaş üzeri araçların havaalanlarına alınmaması yönünde yasa çıkarıldı. Hava alanında çalışan taksi durağı dönüşümlü olarak 430’a yakın araç orada hizmet vermektedir. 430 araçtan günlük 20 araç havaalanında dönüşümlü olarak çalışıyor. Ulaştırma Bakanlığı çıkarmış olduğu yasa ile Van’da da 10 yaşın üzeri araçları alana kabul etmiyor. Fakat deprem yaşamış bir il olduğumuz için bu uygulamada 2 yıl bizleri idare ettiler. Fakat şuanda artık uygulamaya geçilmiş durumdadır. Bu uygulamadan dolayı da 200’e yakın taksi bu yasadan dolayı havaalanına giremiyor. Bu 200’e yakın taksici esnafımız ile görüştük,  kendi imkanları ile araçlarını yenilemeye çalışıyorlar. Oda olarak bütün taksicilere yardımcı olmak amacıyla araç firmaları ile görüştük, tekliflerimizi verdik. 200 aracımızı değiştirecekler. Bu konuda fiyat ve ödemelerde nasıl bir kolaylık sağlayacakları konularında görüşmelerimiz devam etmektedir.  Araç firmaları taksici esnafımız için filo indirimi, taksitlendirme, ÖTV, KDV’de nasıl bir yardım sağlayacakları hususunda bize bilgi verecekler. Biz de kendi esnafımız ile görüşeceğiz. İsteyen bu teklifler doğrultusunda aracını değiştirme imkanına sahip olacak” dedi.  

TAKSİMETRE PAHALI

Taksimetre uygulaması ile ilgili açıklamalarda bulunan M. Emin Tuğrul “ Normal şartlarda baktığımızda bir aracın bir mesafeden bir mesafeye yazdığı ücret bir aracın vergi, yıllık bakımı, sigortasına ancak yetecek durumdadır. İlimizde bu taksimetre fiyat tarifesi vatandaşlarımıza çok geliyor. Taksici esnafımız yine vatandaşlarımıza her koşulda yardımcı olmaya çalışıyor. İleriki tarihlerde eğer taksimetre ile ilgili şikayetler devam ederse zam yapmayız. Yapmadığımız zamlar ile taksimetre normale dönebilir. Bu konuda taksici esnafımızın görüşlerine başvuracağız,   kabul ederlerse taksimetre fiyatlarını düşürebiliriz. Memleketimizde gerçekten işsizlik had safhadadır, trafik ve ulaşımda sorunların olduğunu söyleyebilirim. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Ulaşım Koordinasyon (UKOM)   hala oluşmadığından dolayı işlemlerimize başlayamadık. UKOM kurulduğu takdirde ulaşım, trafik sorunlarının ortadan kalkacağına inanıyorum”  diye belirtti.  

Editör: Wan Haber