Aya adlı Suriyeli bir mülteci kız çocuğu, "Suriye’yi çok seviyorum ve çok özlüyorum. Orada arkadaşlarımla ve kız kardeşimle oyunlar oynar, bisiklete binerdik" diyerek ülkesine olan özlemini dile getirdi.

8 yaşındaki Aya, Suriye’deki savaştan kaçan yaklaşık 1 milyon çocuk mülteciden sadece biri. Ayrıca savaşın görgü tanıklarından olan küçük kız, "Evimizi bombaladılar. Artık daha fazla orada kalamazdık, çok ağladık. Ve buraya geldik" dedi.

Aya ve 6 kardeşi Bekaa Vadisi’nde geçici olarak inşa edilen bir çadırda yaşıyor. Öğrenmeyi çok sevdiğini söyleyen küçük kız savaştan dolayı iki yıldır okula gidemiyor.

Aya’nın babası Muhammed, "Aya okula gidemeyen iki çocuğumdan biri. Diğer kızım sakat olduğu için okula gidemiyor. Diğer hepsi okula gitti. Çocuklarım eğer ülkemdeki durum düzelirse, Suriye’ye geri dönüp eğitimlerine devam edecekler" şeklinde konuştu.

Aya ise, "Doktor olmak ve çocuklara yardım etmek istiyorum. Eğer hastalanırlarsa ve paraları olmazsa, onlara ilaç verip yardım etmek istiyorum’ diyerek hayallerini anlattı.

Tıpkı Aya gibi Suriye’deki çocukların çoğu, ülkede dinmek bilmeyen savaştan ve savaşın olumsuzluklarından etkilenmeye devam ediyor. Bazıları iş bulup çalışıyor bazıları ise genç yaşta evleniyor. Ama hepsi küçük yaşta yaşadıkları bu üzücü olayları unutamayacaklarından emin. Aya bir geleceği olup olmadığını ya da Suriye’ye geri dönüp dönemeyeceğini bilmediğini söylüyor. Küçük kız sadece sevdiklerine daha sıkı sarılıp savaşın bitmesini dilediğini belirtiyor.

Editör: Wan Haber