Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, uzun yıllardır Van’ın çözülmesi gereken problemleri olduğunu belirterek, “Çevreyolu, otogar, stadyum, sahilyolu benzeri birçok konuda Van geride kalmışsa bunda milletvekillerinin büyük kabahati var. Eğer bir iktidar milletvekili çıkıp, ‘kardeşim birçok şehirde şunlar, şunlar var, benim memleketimde niçin yok?’ diye soramıyorsa, zaten o vekil bizim için yok mahiyetindedir” dedi. Van’da yarım kalan çalışmaların da bir an önce tamamlanması gerektiğini söyleyen İlhan, halkın da çözüm noktasında ısrarcı olmasını istedi.

Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, Bölge Gazetesine gündeme dair açıklamalarda bulundu. İlhan, Van’ın sorunları ile değil, güzellikleri ve hizmetleri ile gündeme gelmesi gerektiğini söyledi.

“KORONA SALGININI ÖNEMSEMEK ZORUNDAYIZ”

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, koronavirüs hastalığının dünyanın dengesini değiştirdiğini belirterek, “Covid-19 bir başka deyişle Koronavirüs salgını, bildiğimiz kadarıyla dünyaya 20019 yılının sonlarında yayıldı. Çin’den tüm dünyaya yayılan bu hastalık tüm plan ve programları alt üst etti. Bugüne dek 1 milyona yakın insan bu hastalıktan hayatını kaybetti. Vaka olarak 25 milyon bir rakam söz konusu” dedi.

Söz konusu rakamların resmi rakamlar olduğunu anlatan İlhan, “Ülkemizde rast gele yapılan testlerde de yüzde 2,5 oranında pozitif vaka olduğu görülüyor. Bu da salgının tabana yayıldığını gösteriyor. Bu hastalığın öldürme oranının da yüzde üç olduğu belirtiliyor. Koronavirüs dünyanın adeta dengesini değiştirdi. Şimdi bazı ülkeler bu hastalığın kontrollü olarak yayılmasına izin vererek, kontrollü bir sürü bağışıklığıyla bu salgınla mücadele etmek istiyor. Bu bir viral hastalıktır. Nasıl seyredecek, bekleyip göreceğiz” diye konuştu.

“AŞI ÇALIŞMALARININ FAYDALI OLMASINI UMUYORUZ”

Bazı ülkelerin aşı bulduğu, bazılarının ise aşı çalışmaları ile gündeme geldiğini belirten Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, “Dünyanın birçok ülkesinde aşı çalışmaları yapılıyor. Rusya aşıyı bulduğunu söylüyor. Çin kısa süre içinde aşının hazır olacağını söylüyor. Ülkemizde de çalışmalar devam ediyor, önce hayvanlarda denenecek. Yine bazı Avrupa ülkelere büyük ilaç firmaları ile anlaştı. Aşının bulunması ile salgının önüne geçilmek isteniyor. Aşı çalışmalarının neticesinin inşallah hayırlı olacağına inanıyoruz. Bu hastalıkta veteriner hekimlerin de rolü büyük. Koronavirüs hastalığının yarasadan insana geçtiğiyle ilgili bilgiler söz konusu. Aşının ortaya çıkması ile birlikte, önce yaşlılar, kronik hastaları ve kademeli olarak risk taşıyan insanlar ile diğer normal kişilere bu aşılar yapılacak” diye konuştu.

BİRÇOK ÜLKEDE VAKA SAYILARINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

İkinci dalga konusuna da vurgu yapan İlhan, “Dünyanın bazı ülkelerinde hastalık sayısı arttı. Ülkemizde de hasta sayılarında ve ölüm oranlarında artışlar var. Bazı hastalar hastaneye gitmemek için direniyor. Yine bazı yoğun bakım ünitelerinde yer olmadığını duyuyoruz. Sağlık personellerinin olumsuz etkilendiğini görüyoruz. Bazıları görevini yapamaz duruma geliyor. Hayatını kaybeden sağlıkçılar var. Bizler ülke olarak Avrupa ülkelerinin içinde kötü durumda değiliz. Almanya ile benzer durumdayız. Ama verilerde de sıkıntı olduğunu görüyoruz. Ölümler açıklandığında, sadece koronaya bağlı bir ölüm varsa sayılıyor. Yani bir tansiyon hastası, kalp hastası, koronanın etkisiyle ölmüşse, koronadan dolayı ölmüş sayılmıyor” dedi.

ADLİYE LOJMANLARI PANDEMİ HASTANESİ OLABİLİR

Van’da da son zamanlarda vakaların arttığı ve hastanelerde yer olmadığının ortaya çıktığını söyleyen Başkan İlhan, “Bizler de önceki gün bir açıklama yaparak Van Bölge Hastanesi’nin arka tarafından yıllardır atıl durumda bulunan adliye lojmanlarının pandemi hastanesi olması gerektiğiyle ilgili bir açıklama yaptık. En azından hazır yapılmış bazı binaların hastaneye çevrilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü gerçekten de durum kritik. İlimizde de her gün bu hastalıktan kaynaklı ölümler olduğuna şahit oluyoruz. Yarınların planlanması gerekiyor. Sadece Van’da değil, tüm şehirlerimizde yeni plan programlar yapılmalıdır. Toplumda belki insanların yüzde 25’i bu hastalığa yakalanmaz, ama büyük bölümü bu hastalıktan kaçamayacak gibi. Şimdi yaz bitiyor, kış mevsimi ile birlikte, diğer hastaların da eklenmesi ile bu hastalığın ölüm etkisinin artacağı belirtiliyor” ifadelerini kullandı.

“GÜZEL ŞEHRİMİZİN ÇÖZÜLMESİ GEREKEN PROBLEMLERİ VAR”

İl Başkanı olduktan şimdiye dek sürekli Van’da çözülmesi gereken birçok konuya değindiklerini, hatta bu problemlerin yer aldığı kitapçıklar basıldığını anlatan İlhan, “Van, ülkemizin ve dünyanın en güzel şehirlerinden biridir. Tarihi ve turistik değerlerimiz var. Doğal güzelliklerimiz var. Coğrafi anlamda ülkemizin en fazla güneş alan ikinci şehri. Güzelliklerimizi toplumun hizmetine sunmamız gerekiyor. Bazı şehirlerde olan, ama bizde olmayan hizmetler var. Van’dan göç eden insanlar olduğu gibi, göçle gelen insanlar var. Göçmen dramlarının yaşandığı bir şehiriz. Bundan bir ay önce bir teknenin batması ile 60’tan fazla göçmen hayatını kaybetti” dedi.

“VAN ÇEVRE YOLU YAPILMIYORSA, VEKİLLERİN KENDİNİ SORGULAMASI LAZIM”

Türkiye’nin birçok şehrinde çevre yolunun tamamlandığını, ancak Van Çevre Yolu’nun çok uzun bir zamandır tamamlanmadığını ifade eden Özay İlhan, “Düşünün birçok şehirde çevre yolu tamamlanmış, ama bizdeki hala yapılmıyor. Eğer iktidardaki bir milletvekili, ‘Kardeşim sen birçok şehirde çevre yolunu tamamlamışsın, bizim çevre yolu niçin yapılmıyor?’ diyemiyorsa, sorunu kendimizde aramamız lazım. Ülkenin birçok şehrinde, hatta ilçesinde otogarlar oldukça modern, bizde bir otogar yok. Ulaşım konusunda uzun vadeli planlar yapılamamış. Düşünün birçok şehirde metrobüsler, tramvaylar, yeni ulaşım hatları söz konusu. Ama Van bu konuda hep geride kalmış. Uzun vadeli planlamalar yapılmalı. Turizm şehriyiz diyoruz, ama pandeminin de olumsuz etkisiyle sıkıntılar yaşanıyor. Pandemi bir yerde duracak, bizim yeni planlamalar yapmamız gerekiyor. Yine spor konusunda birçok şehirde stadyum var, ama bizim yok. Vanspor’umuz bir kongre yapıp yönetim bile seçemeyecek duruma gelmiş. Oturup tüm bunları düşünmemiz gerekiyor. Acaba nerede bir eksiklik var diye” şeklinde konuştu.

“ESKİ ŞEHİR BÖLGESİ AYAĞA KALDIRILABİLİR”

Van Kalesi’nin güneyinde, eski şehir olarak bilinen bölgenin yeniden planlanması gerektiğini dile getiren İlhan, “Burada yapılacak olan yeni yeşillendirme çalışmaları, parklar, dinlenme alanları, yürüyüş bölgeleri ile insanlarımız oraya giderek güzel vakitler geçirebilir. Tarım alanında yeni endüstri fabrikaları yapılabilir. Yine Van Gölü’nün çevresinde kuzey demiryolu hattının devreye alınması gerekiyor. İmar konusunda herkese adil davranılmalı. Bir kişinin yapacağı yapı için üç kat, diğeri için beş kat, başkası için 7 kat ruhsat verilmemeli. Toplantılar göstermelik olmamalı. Geçmişte çeşitli rutin toplantılar oldu. ‘Güçbirliği’ adı altında gerçekleşen toplantılardan hiçbir sonuç alınmadı. Bakın şehirde bazı çalışmalar yarım kaldı. Bazılarına da başlandı, ama olduğu gibi bırakıldı. Eski müze yıkıldı, yerine kent meydanı yapılacaktı, ama yapılmadı. Yine kent müzesi için büyük paralar harcandı, ama o projeden de vazgeçildi. Bir ara Tekel binasının olduğu yere bir şeyler yapılacaktı o da olmadı. Van’ın sağlıklı ellere teslim edilmesini istiyoruz” dedi.

“ALTERNATİF YOLLAR YERİNE, AYNI YOLLAR BOZULUP YAPILIYOR”

Van’da mevcut bazı caddelerin yılda bir, iki yılda bir sökülüp tekrar yapıldığını, halbuki bunun yerine alternatif caddelerin açılması gerektiğini ifade eden SP İl Başkanı Özay İlhan, “Düşünün bu şehirdeki caddeler yılda bir, iki yılda bir sökülüp tekrar yapılıyor. Asfalt ve kaldırım çalışmaları hep aynı caddelerde sürüyor. Oysa alternatif caddeler hizmete açılmalıdır. Bakın bir bu kentin sorunlarının yer aldığı, çözümlerini de eklediğimiz kitapçık bastık. Allah rızası için kitapçığımızı bari okusunlar. Desinler ki biz beğenmedik. Şunlar, bunlar yanlış desinler. Ama okusunlar” dedi.

Van’ın sorunları ile değil, güzellikleri ile gündeme gelmesini arzuladıklarını anlatan İlhan, “Biz, üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Bizler zaman zaman sert, zaman zaman öneri şeklinde bunları gündeme getirmeye çalıştık. Kenti idare edenlerin, bu şehrin faydası için çalışmasını arzuluyoruz” ifadelerini kullandı.

İlhan, milletvekillerinden de umudu kestiklerini söyleyerek, “Halkımız da milletvekillerinden ümidi kesmiş, bizler de. Çünkü iktidar partisinin üç milletvekili ve  HDP’nin beş milletvekili inanın doğru dürüst bir şey yapmıyor. Sorunların çözümü noktasında çalışmadıklarını herkes görüyor. Hepsi kendi aleminde. Son yıllarda vekillerimizin etkinliğinin de oldukça azaldığını herkes kabulleniyor. Bizler Saadet Partisi olarak ilimizin ve ülkemizin faydası için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha tekrarlamak istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Bölge Gazetesi

Editör: Wan Haber