Kamalak, kongrede yaptığı konuşmada, 2011 yılında meydana gelen depremde hayatını kaybedenleri bir kez daha rahmetle andığını söyledi. Amaçlarının İslam birliğinin temellerini atmak olduğunu bildiren Kamalak, partisinin amaç ve gayelerini de anlattı. Müslüman ülkelerde yaşanan olaylara da değinen Kamalak, "Dünyanın en zengin ülkeleri Türkiye ve İslam ülkeleridir. Ama bu ülkeler aynı zamanda da en fakir ülkelerdir. Neden? Çünkü bölünmüş, parçalanmış ve servetlerine emperyalizm el koyuyor. Dünyanın yüzde 70’lik oranında yeraltı ve petrolü İslam coğrafyasında. Unutmayın zafer inananlarındır. Zafer Allah’a teslim olanlarındır” dedi.


Taksim Gezi Parkı olayları ve çözüm süreci hakkında da açıklamalarda bulunan Kamalak, "Ne acıdır ki Türkiye, binlerce evladını toprağa verdikten sonra bu noktaya gelindi. Tabi ki biz çözüm sürecini sonuna kadar destekliyoruz ama sürecin başarıya ulaşabilmesi için milli görüşün projeleri de hayata geçirilmelidir. Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylar ise bu konuda hem hükümetimizin, hem muhalefetimizin hem de gençliğin daha tedbirli, dikkatli olması gerekiyor. Bu konuda daha fazla konuşmak, kanaatimce olayların üzerine benzinle gitmek gibi olur. İnşallah bu tür olaylara bir daha meydan verilmez" diye konuştu. 


Kongrede SP Erciş İlçe Başkanı Nevzat Yağar ile SP Erciş Belediye Başkan adayı Şahin Yağar da birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından seçimlere geçildi. Tek aday olarak seçime katılan Nevzat Yağar, kongrede 117 delegenin oyu ile yeniden SP Erciş İlçe Başkanı seçildi. Kamalak ve beraberindekiler daha sonra Van’a hareket ettiler.

Editör: Wan Haber