Ordu'da 40 yıldır Hedik yapan usta mesleğinin son temsilciliğini yapıyor.
Kabadüz ilçesine bağlı Yokuşdibi Beldesi Turnalık Mahallesi'nde yaşayan 68 yaşındaki 'hedik' ustası Salih Çapa, atadan kalma mesleğini yaparken Kar ayakkabılarına insanların ilgisinin azaldığını söylüyor. Salih Çapa, geçmiş yıllarda köylerde kalan her aileye en az 2 çift hedik yaparken bugün sadece sezonunda 15-20 çift hedik satabildiğini söyledi. Ordu'da hedik ustası olarak tek kendisinin kaldığını belirten Çapa, her yere yol açılması ve araç sayısının artmasının hediklere olan ihtiyacı ortadan kaldırdığını mesleğini ise bitirdiğini belirtti.
Ham taflan, ham incir ve kestane ağaçlarından en sağlam hediklerin yapıldığını anlatan Çapa, şöyle devam etti: "Kışın satışını yapacağımız hediklerin hazırlıklarını yaz ayından başlarız. Hedik yapacağımız ağaçları önce ortadan ikiye ayırır, daha sonra inceltiriz. İnceltme işleminin ardından mengene ile oval bir şekil alması sağlanır. Daha sonra ise iplerin geçeceği yerler delinerek ipler bağlanır. İplerin örme işlemi tamamlandıktan sonra hedikler kullanmaya hazır olur. Bugünlerde hedikleri alanlar ava veya dağa gitmek için alıyor."
Çapa, hedikleri 50 TL'ye sattığını sözlerine ekledi.
Hedik kullanan Cemal Özkan ise, "Evimiz yolun oldukça uzak bir noktasında bulunuyor. Kış ayı içersinde bir yerden bire ulaşmak için hedik kullanıyoruz"dedi.
(MB-SLH-Y)

14.01.2013 11:08:33 TSI

Editör: Wan Haber