Kimse Yok Mu Derneği Mersin Şubesi, ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçarak Mersin'e gelen ve kendilerinden yardım alan Somali uyruklu 50 kişiyi sağlık taramasından geçirdi. Sağlık taramasının yanında, 3 Somalili çocuk ile 1 Türk çocuğu da sünnet ettirildi.
Özel Doğuş Hastanesi'nde önce sünnet olacak çocuklara hediyeler dağıtıldı. Daha sonra ise çocuklar sünnet olmaları için ameliyata alındı. Somali uyruklu 50 kişi sırayla sağlık taramasından geçirildi.
Yaptıkları çalışma ile ilgili açıklama yapan Kimse Yok Mu Derneği Mersin Şubesi Müdürü Ömer Yassıkaya, dernek olarak kendilerine başvuru yapan Somalili sığınmacılara sürekli yardım yaptıklarını ifade ederek, "Aileleri birde sağlık taramasından geçirmeyi planladık ve bugün onu gerçekleştiriyoruz. Aileler sağlık taramasının yanında bizden çocuklarının sünnet ettirilmesi talebinde de bulundular. Bizde bu talebi uygun gördük ve bugün 3 Somalili ve bir Türk çocuğunu sünnet ettireceğiz. 3 Somalili çocuk ülkelerinden gelip erkekliğe ilk adımlarını Türkiye'de atmış olacaklar. Oda Mersin'de nasip olmuş olacak" dedi.
Şu anda 60 aileye yardım ettiklerini belirten Yassıkaya, "Bu aileler ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Mersin'e gelen ailelerdir. Buraya geldiklerinde bize yardım başvurusunda bulundular. Bizde bu ailelerin durumlarını inceledik ve gerçekten yardıma ihtiyaçları olduğuna karar verdik ve yardım etmeye başladık" ifadelerini kullandı.
Sünnet olacak Somalili bir çocuğun annesi Hında Musa ise kendilerine yardım eden herkese teşekkür ederek, çok mutlu olduklarını kaydetti.
Sağlık taramasından geçen bir Somalili vatandaş da bu kadarını beklemediklerini dile getirerek, "Çok güzel bir çalışma oldu. Somali'de böyle bir olanak yok. Orada savaş var ve hastaneler bu şekilde değil. Bütün hastaneler kalabalık ve dolu" diye konuştu.
Somalili vatandaşları sağlık taramasından geçiren Dr. Mahmut Enizçabuk ise hem beslenme hem de başka nedenlerden dolayı her Somalili vatandaşın şikayetinin farklı olduğunu belirterek, "Bu yaşlarda görünmeyecek şikayetler var. Bir hastada katarak şikayeti vardı. Bu hastalık bizim nüfusumuzda daha çok yaşlılarda görülen bir hastalıktır" şeklinde konuştu.
(KRY-ÖZ-Y)

05.12.2012 13:52:58 TSI

Editör: Wan Haber