Soma Holding Madenlerinde 13.05.2014 günü meydana gelen kazanın 3.gününe girmişken Soma Holding firmasından bu vakte kadar bir açıklama yapılmamıştı. Şirket tarafından bugün yapılan açıklamada, Yetkililerin Trafo'dan kaynaklandığı ileri sürdüğü yangına ilişkin  'Maden ocağında öncelikle bilinmeyen bir nedenden dolayı yangın ortaya çıkmıştır.'  açıklaması yapıldı.

SOMA HOLDİNG BASIN AÇIKLAMASI

15.05.2014
BASIN AÇIKLAMASI

Soma Komur işletmeleri A.Ş.'ye ait olan Soma Eynez mevkiinde bulunan komur madeninde 13 Mayıs 2014 saat 15.00 sularında yaşanan elim yangınla ilgili kurtarma ekiplerinin yaptığı çalışmalar devam etmektedir. Madende kalan çalışanlarımızın tahliyesi ve kurtarılması için ilk andan itibaren kurumumuzun yanı sıra Başbakanlık. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere devletin tum kurumlan; Turk Kızılay'ı. AFAO. TTK. TKİ yangınla ilgili butun birimlerini harekete geçirmiştir.

Yangın gerçekleştiği andan itibaren ocaktaki, söndürme çalışmalarına eş zamanlı olarak içerideki karbondioksit, karbonmonoksit gazının tahliye edilmesine ve temiz hava verilme çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışma hala devam etmektedir. Buğun itibariyle 282 çalışanımızı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ani kurtarma müdahalesi sayesinde 450'ye yakın çalışanımız kurtarılmış, içlerinden 80 çalışanımızın tedavileri Soma. Manisa. İzmir ve Balıkesir'deki hastanelerde sürmektedir. Yangının nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar devam etmektedir. 8u araştırmalar sonuçlandığında detaylarla ilgili sağlıklı bilgiler kamuoyu ile en kısa surede paylaşılacaktır. Madende çıkan yangının sebebi henüz tespit edilememiştir.
Yangın tamamen kontrol altına alındıktan sonra sebebiyle ilgili açıklama yapılabilecektir. Maden ocağında öncelikle bilinmeyen bir nedenden dolayı yangın ortaya çıkmıştır.


Ardından hızla artan karbonmonoksit gazı ne yazık ki kayıpların yaşanmasına sebep olmuştur.
Yangının gerçekleştiği andan itibaren dile getirilen asılsız iddialar hakkında açıklama yapılması ihtiyacı doğmuştur; Soma Komur işletmeleri A.Ş. bünyesinde çalışan tum işçilerimizin sigortalı olduğunu, hiçbir şekilde kayıt dışı veya yasada öngörülen yaş sınırının altında çalışanımız bulunmadığım. tum çalışanlarımızın bordromuzda ve gerçek ücretleriyle istihdam edildiğini, tamamının sendikalı olduğunu devam eden iddialara karşın altını çizerek belirtmek isteriz.

Editör: Wan Haber