Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Beyaz, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Taner Baskın, TÜRSAB Doğu Anadolu Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Pişkin, Royal Berk Otel Yetkilisi Reşat Yeşilağaç, Menua Otel Yetkilisi Nejdet Kardaş ve Van TSO temsilcileri, Kapıköy Gümrük Kapısı’nda incelemelerde bulundu. Kapıköy Gümrük Kapsısı’ndan ilk olarak oluşan kuyrukları inceleyen ve not alan STK yetkilileri, ardından içeride yapılan pasaport işlemlerini görmek istedi. Heyet pasaport bölümüne girdiği esnada ‘Dışarı çıkın’ tepkisi ile karşı karşıya kaldı. Yaşanan gelişmelerden sonra heyet Kapıköy Gümrük Kapısı’nda bir açıklama yaptı.

Heyet adına açıklamalarda bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Beyaz, sınır kapısında yaşananlara tepki göstererek, “Baharın başlangıcı olan nevruzu kutluyoruz. Van’da esnafın ticaretini döndürecek, yüzünü güldürecek olan İran’ın yaklaşık 14 gün süren tatil süreci başladı. Bu vesileyle de İran İslam Cumhuriyeti vatandaşları Türkiye’ye gelerek tatil yapıyorlar. Yıllardır bu yönde çalışmalar yapıyoruz. İnsanların akın akın gelmesi kendiliğinde oluşan bir şey değil. Birçok emek verildi, bu insanların ülkeye gelmesi için. Fakat bugün bakıyoruz ki kapımızın fiziki şartları elverişli değil. Haziran ayında yeni tesisin temellerinin atılacağı belirtildi. Burada fiziki sıkıntılardan ziyade davranış problemlerinin olduğunu gördük. Belki de bu arkadaşların bu kadar yoğunluğu görmemesinden kaynaklanıyor. Bu durumun hiçbir mazereti olmaz. İran’dan ülkemize ve ilimize gelen her insan bizim misafirimizdir. Fakat misafire yaklaşım tarzı bu olmamalı. Bizim gelenek göreneklerimizde böyle bir şey yok ve olmamalıdır. Fiziki şartlar kötü olabilir ama bu durumu daha güler yüzle ve misafirperverlikle karşılık verebilirdik. Duyumlar aldık ve heyet olarak gelip inceleme yapmak istedik. TÜRSAB ve otelcilerle birlikte bir heyet oluşturduk ve gelip inceleme yapmak istedik. Maalesef polislerle görüşemeden odadan kovulduk. Bizi kovuyorlarsa vatandaşa ne yaparlar bilmiyorum takdirinize bırakıyorum” dedi.

Van’ın ekonomisini ve ticaretini geliştirmek için nevruz dönemine denk gelen bir festival yaptıklarını ve özellikle de İran pazarına ağırlık verdiklerini aktaran Beyaz, “Bu sıkıntıları yaşayanlar bir daha ki sefere Türkiye’ye gelmek istemezler diye düşünüyorum. Bütün arkadaşlarla aynı düşüncedeyiz. Herhangi bir ülkenin sınır kapısında böyle bir muamele ile karşılaşırsak, o ülkeye bir daha asla gitmeyiz. Görevli arkadaşlar bu durumu göz önüne alarak hareket etmeli. Bizim tespit ettiğimiz eksiklikler, özellikle pasaport işlemlerinin ağır yapılması ve sadece 2 polis memurunun çalışması. Hal böyle olunca da işler birikiyor. Belli aralıklarla içeri alımlar yapılıyor ve dışarıda ki yoğunlukta gitgide artıyor. Bu durum Van’a hiçbir şekilde katkı sunmayacaktır. Sizlerin vasıtasıyla da görevli arkadaşları göreve çağırıyoruz. Lütfen ama lütfen bizim bu insanlara ihtiyacımız var. Bu insanların gönlünü hoş tutmamız lazım. Görevliler üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmelidir” ifadelerini kullandı.

Sınır kapısındaki gözlemlerini de anlatan Beyaz, “Bizim gözlemlediğimiz kadarıyla 2 tane banko var. İçeride de polislerin olduğu bir bölüm var. Orada da pasaportlar bulunuyor. Pasaportları toplu olarak alıyorlar ama sonra ne yapıldığı konusunda bilgimiz yok. Hiç kibar olmayacak şekilde karşılandık. Orada bulunan polis amiri tarafından kovulduk. Fakat Vali Yardımcımız Mehmet Parlak Bey ile yaptığımız görüşmede kendisinin beyanatı 6 polis memurunun pasaport işlemleri yaptığı yönündeydi. Ancak bankolarda 2 kişi görebildik. İçeride pasaportlar vardı, ancak o pasaportlar için işlem yapılıp yapılmadığını öğrenme şansımız olmadı” diye konuştu.

Heyet, açıklamalarının ardından sınır kapısından ayrılırken, sınırda yaşananları rapor halinde valiliğe sunacaklarını belirttiler.

Editör: Wan Haber