Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'deki son durumla ilgili önemli açıklamalarda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Suriye meselesi bizim için macera değildir"

Suriye meselesi Türkiye için asla bir macera ve sınırlarını genişletme çabası değildir. Türkiye yaklaşık 40 yıl boyunca bölücü terör örgütü kullanılarak ağır siyasi, ekonomik ve insani maliyetlerle enerjisi tüketilen bir ülke olmuştur. Biz ülkemizi bu kısır döngüden kurtarmak için pek çok yol denedik.

"İdlib meselesiyle ülkemiz köşeye sıkıştırılmak isteniyor"

Ülkemizi güney sınırları boyunca terör koridorlarıyla kuşatmaya kalktılar. İdlib meselesi ülkemizi farklı bir şekilde köşeye sıkıştırmak ve diğer kazanımlarımızı elimizden almak için özellikle kışkırtılan bir konu olarak önümüze geldi.

"Güvenli bölge oluşturmaya çalışıyoruz"

Bölgede yaşayan ve diğer yerlerden kaçarak gelen yaklaşık 4 milyon insan sınırlarımıza doğru harekete geçmiştir. Bir buçuk milyonu sınırımızdadır. Biz bütün bunlara yönelik güvenli bölge oluşturalım diye çalışmalar yürütüyoruz.

"Biz Esed'in değil, Suriye halkının davetlisi olarak gittik"

Orada ne işiniz var diyorlar. Biz oraya Esed'in davetlisi olarak gitmedik. Suriye halkının davetlisi olarak gittik. Dün Putin'e de söyledim. Bizim önümüzden çekilin, biz Rejimle başbaşa kalalım. Üs kurmak istiyorsan sen kur üssünü. Bizim bir derdimiz yok.

"Türkiye'nin Suriye'de ne işi var" diyenlere cevap

Türkiye'nin Suriye'de ne işi var diyenler, ülkemize düşman Rejim'e teslim olun demektir. Biz bize düşman olan Rejim'e teröristlere teslim mi olalım. Her mücadeleyi vereceğiz. Hangi bedeli ödemek gerekiyorsa ödeyeceğiz.

36 şehidimiz var. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağolsun. Yaralı kahramanlarımızı da rabbimden şifa niyaz ediyorum. Verdiğimiz mücadele ile ülkemizi müreffeh bir seviyeye taşıyacağız.

"2100 rejim askerini öldürdük"

Rejim'i ağır ateş altına aldık. Şu ana kadar 2100 Rejim askerini öldürdük. Dün akşam itibarıyla 7 kimyasal ürünlerin olduğu tesis de patlatıldı. Biz işlerin buraya gelmesini istemezdik. Bizi buna zorladılar. Sonuçlarına da katlanacaklar.

"Sınırdan geçenlerin sayısı 18 bin oldu"

Türkiye'ye kimse mülteci konusunda destek vermiyor. Kapıları açarız dedik, açtık. Geçenlerin sayısı 18 bin oldu. Bu akşam 25 bini bulacak. Biz bu kadar mülteciye bakmak zorunda değiliz. Dürüstseniz siz de paylaşımda bulunacaksınız. Biz de bu kapıları açarız. Hep yaptığımız gibi göbeğimizi yine kendimiz keseceğiz. Öyle ya da böyle başarıya ulaşacağız. GZT

Editör: Wan Haber