Koronavirüs pandemisinde arz – talep dengesinin sağlanamamasından dolayı ülkemizde sıfır ve ikinci el araç fiyatları bir hayli yükselmişti. Yıl sonunun gelmesi ile birlikte vatandaşlar indirim kampanyalarını beklemeye başladı. Ancak koronavirüste ikinci dalganın yaşanmasından dolayı, fiyatlarda artışın devam etmesi öngörülüyor.

Araç Fiyatları Düşer Mi?

Koronavirüs salgının yeniden zirve yapmasından dolayı araç stokları yeniden gündeme geldi. Ülkemizde salgının ilk döneminde araç stoklarında çok ciddi sorunlar yaşanmıştı. Hem döviz kurundaki düşüşün etkisi hem de araç stok sorununun çözüme kavuşturulmasından dolayı fiyatlarda yaklaşık yüzde 10-15 arasında indirim beklentisi oluşmuştu.

Kötü Haber Geldi

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, pandeminin dünyada yeniden yükselişe geçmesinden dolayı üretim konusunda hala sorunlar yaşandığını belirtti. Vaka sayılarının üretim yapan ülkelerde kontrol altına alınamaması halinde, araç üretimlerinin yeniden durabileceğini belirtti.

Dünyada pek çok noktada koronavirüs salgının yayılma hızı yükselmesinden dolayı, üretim, satış ve planlamada ciddi sorunlar yaşandığını ifade etti. Lakin şu ana kadar gösterilen çabanın salgın şartlarına rağmen oldukça başarılı olduğunu vurguladı.

Sıfır ve 2. El Nasıl Etkilenir?

Bozkurt, salgının ilk dönemlerinde Avrupa’da ve ülkemizin araç ihraç ettiği diğer bölgelerde fabrikaların kapanmasından dolayı ülkemizde sıfır araç stoğu yaşandığını, bu durumun da hem sıfır araç fiyatlarına hem de ikinci el araç fiyatlarına zam olarak yansıdığını belirtti. Ülkemizde araç stoklarının bir kez daha yaşanması durumunda araç fiyatlarına ilk dalgada olduğu kadar sert olmasa da yine zam yapılabileceğini söyledi. Fiyatlarda belirli bir oranda yükseliş beklediklerini ekledi. Haberay

Editör: Wan Haber