Özellikle de koronavirüsü sürecinde devlet eli ile çeşitli uygulamalar yürürlüğe konulmuştur. Bunların başında özellikle de işverenlerin çalışanları kendi istekleri ile işten çıkarmaları kuralı getirilmiştir. Sigortalı bir şekilde bir işyerinde faaliyet göstermekte olan vatandaş, SGK’dan almış olduğu raporu sigorta kurumu aracılığı ile yetki verilmiş olan hekime gitmek suretiyle iş göremez raporu almaya hak kazanır.

Sosyal güvenlik kurumuna rapor parası ile ilgili başvuru gerçekleştirmek isteyen vatandaşların, özellikle de wanhaber farkı ile kendilerine bilgi verici olan bu tip makaleleri okumaları ve nasıl bir yol-yöntem izlemeleri gerektiği ile ilgili daha net bir karar almaları isabetli olacaktır.

Sosyal güvenlik kurumuna bağlı bir şekilde faaliyet gösteren vatandaşın, uğramış olduğu herhangi bir kaza veyahut iş hastalığı neticesinde hekiminden Sağlık raporu alma hakkı mevcuttur. Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile yetkilendirilmiş hekime giderek gerekli evrakların tamamlanması gerekir. Raporun işverene çok hızlı bir şekilde teslim edilmesi gerekir ya da çalışanın tarafına hastaneden elektronik rapor düzenlendiğinin belirtilmesi gerekecektir.

SGK Rapor Parası

İş görmezlik ödeneği olarak da isimlendirilen bu rapor parasını almak amacıyla çeşitli koşulların eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerekiyor. Bunlar genel itibariyle;

  • İşyerinde aktif bir şekilde faaliyet gösteren vatandaşın meslek hastalığı, analık, iş kazası gibi hallerden birine uğraması gerekir.
  • Diğer bir koşul ise Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile yetkilendirilmiş doktor ve sağlık kuruluşlarından sağlık raporu ile ilgili müracaatlarda bulunulması gerekir.
  • İş göremezlik raporu almak isteyen vatandaşın prim borçlarının bulunmaması ve yatarak tedavi görmediği sebebiyle geçici iş göremezliğe uğramaları gerekir.
  • Sigortalı çalışan vatandaşların, hastalık sebebiyle geçici iş görmezlik ödeneği alabilmeleri amacıyla iş göremezliğin başlamış olduğu tarihten itibaren ya da önceki bir sene içerisinde en az 3 aylık kısa vadeli sigorta primlerinin bildirilmiş olması şartı aranmaktadır.
  • Bu koşullarda riayet edildiği takdirde vatandaş, iş göremezlik raporunu almaya hak kazanır. İş göremezlik raporu alan vatandaşın bu raporu alıp işverene vermesi gerekecektir. İşveren ise raporu aldıktan 5 gün içerisinde e-rapor sistemine girmelidir. SGK çalışanları, raporu inceledikten sonra gerekli koşullar sağlanmış ise eğer onay vereceklerdir. Rapor onaylandıktan sonra PTT’ye ödeme talimatı gönderilir işçiye SMS gönderilir.

Unutulmaması gerekir ki işverene burada ciddi manada büyük bir sorumluluk düşmektedir. Çünkü işveren, rapor parasını almak amacıyla SGK’ya başvurduktan sonra bu evrakları işverene ibraz ettikten hemen sonra hiç vakit kaybetmeden işverenin bu evrakları e-rapor uygulaması ile derhal sisteme girmesi gerekir ki SGK tarafından işçiye mesaj gelebilsin diye.

Editör: Wan Haber