Havaların ısınması ile birlikte üretimi artan sebze ve meyve fiyatlarında kışa göre bir düşüş yaşansa da, birçok ürün de artan sıcaklar nedeniyle risk altında. Van sebze hali esnafı satışların iyi olmadığından dert yanarken, satamadıkları birçok sebze ve meyvenin sıcaklar nedeniyle çürüdüğünü söyledi. Öte yandan Van sebze haline arabayla giriş yapanlardan ücret alınması eleştirilirken, esnafı da olumsuz etkiliyor.

Prestij Gazetesi'nden Fazıl Erüş'ün haberine göre: Van sebze hali esnafı ekonomik olarak sıkıntılı bir süreç geçiriyor. Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklılıkları nedeniyle birçok ürün satılmadan çöpe gidiyor. Ayrıca Van sebze haline arabayla girişlerin ücretli olması da Van sebze hali esnafını olumsuz etkiliyor.

'DERT YANDILAR'
Van'ın sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan Kışla Yolu'nda yer alan Sebze ve Meyve Hali esnafı satışların iyi olmadığından dert yanıyor. Sebze ve meyveleri çok uygun fiyata sattıklarını söyleyen hal esnafı, haksız rekabetten de şikâyetçi. Hal dışında bile toptan sebze ve meyve satışlarının olduğunu ileri süren esnaflar durumdan muzdarip. Van sebze haline arabayla giriş yapanlardan ücret alınmasını da eleştiren bazı esnaflar, bundan dolayı birçok müşterilerinin artık sebze haline uğramadıklarını söylüyor.

'ZOR DURUMDALAR'
Havaların ısınması ile birlikte üretimi artan sebze ve meyve fiyatlarında kışa göre bir düşüş yaşansa da birçok ürünün de artan sıcaklar nedeniyle çürüdüğünü belirten sebze hali esnafı, yetkililerin bu durumu görmesini ve duyarlı olmasını istiyor. Satışların iyi olmaması nedeniyle de zarar ettiklerini vurgulayan esnaflar, çok zor durumda olduklarını kaydediyor.

'VATANDAŞ DA SİTEM ETTİ'
Hal esnafı fiyatların normal seviyede olduğunu söylese de, vatandaşlar ise haldeki birçok ürünün markette satılan fiyatlarla neredeyse aynı olduğunu söylüyor. Meyve ve sebzede market raflarına göre nispeten fiyatların daha düşük olması gereken halde, fiyatların çok fazla fark etmemesi gözden kaçmıyor. Bu duruma sitem eden vatandaşlar, "Buraya ucuz ve kaliteli ürün almak için geliyoruz. Ancak sıcaklar nedeniyle birçok ürün zaten alınmayacak durumda. Bu da yetmezmiş gibi birçok ürün de marketler ile aynı fiyata satılıyor." dedi.

'SEBZE HALİNE GİRİŞLER ÜCRETLİ'
İşlerin yolunda gitmediği, ne esnafın ne de vatandaşın memnun olduğu Van Sebze Haline girişler de artık ücretli. Sadece girişlerde ücret alınan sebze halinde yeni uygulamaya göre 2.5 TL alınıyor.
Van sebze haline kısa süreli giriş yapan sürücüler, yeni uygulamanın mağduru oldu. Girişte talep edilen 2,5 TL'lik ücrete tepki gösteren vatandaşlar, "Girmem ile çıkmam 2 dakika sürdü, 2,5 TL aldılar. Bu uygulamayı yanlış buluyoruz. Burası kısa bir süre önce ücretsizdi. Buraya çok para harcamaya değil az para harcamak için geliyoruz. Bu uygulamanın kaldırılması gerekir" şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber