Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY), 1995 yılı öncesinde yapılan filmlerden sonra şimdi de bu tarihten sonra çekilen dizi ve filmlerin telif hakkı için savcılığa başvurdu. Sanatçılar, sektörün uluslararası standartlara kavuşturulması için oyunculara haklarının verilmesi gerektiğini ifade etti.
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na avukatlarıyla birlikte gelen sanatçılar Erkan Can, Mehmet Ali Alabora ve oyuncu Janset, telif hakkı için suç duyurusunda bulundu. BİROY'un 16 televizyon kanalı hakkında yaptığı suç duyurusunda Türkiye'de sinema sektörünün Yeşilçam filmleri sayesinde geliştiği ve bugünkü hacmine ulaştığı belirtildi. Gerek Yeşilçam filmlerinin, gerekse bu dönemden sonra çekilen filmlerin ve dizilerin televizyon kanalları için vazgeçilmez olduğuna vurgu yapılan dilekçede, "Gerek dizi, gerek film olsun bu eserlere asıl olarak can veren kişiler olan oyuncular, gösterimlerden doğan telif haklarına ilişkin bugüne kadar 1 TL bile alamamışlardır. Her sanatçının telif hakkı gasp edilmektedir" denildi.
Aralarında oyuncu Erkan Can ve Mehmet Ali Alabora'nın da olduğu 325 sanatçının yapılan gösterimler nedeniyle manevi ve mali haklarının ihlal edildiğine dikkat çekilen dilekçede, bu eserler hakkında el koyma koruma tedbirinin alınması ve şüpheliler hakkında Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince dava açılması talep edildi.
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan sanatçı Erkan Can, "Herkes üzüm yesin daha güzel olacak. Daha demokratik ve medeni olacak. Şu an biz bu medeni durumun dışındayız, girmeye çalışıyoruz. Tabi bir süreç meselesi, yolumuza devam edeceğiz" dedi.
Sanatçı Mehmet Ali Alabora ise, hem birey hem de sendika olarak yapmaya çalıştıkları şeyin aslında sektörü uluslararası standartlara getirebilmek, o standartlarda işler üretebilmek olduğunu söyledi. Alabora, "Çünkü biz artık dünyaya iş ihraç eden bir ülke olmaya başladık. Sektörümüz de Avrupa'daki sayılı sektörlerden biri haline geldi. Ama bu sektör eğer uluslararası kuralları, hem çalışma hayatı hem de telif hakları açısından benimsemezse sürdürülebilir olmaz. Daha önce de yine çok büyüdüğü zamanlarda sürdürülebilir olamadığı için çektiği sıkıntılara şahit olduk" ifadelerini kullandı.
Sanatçı Janset de, BİROY olarak uluslararası ilişkilerini sistematik bir şekilde sürdürdüklerini söyledi. Janset, "8 ülke ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yakında güzel haberlerimizi de duyacaksınız. Maalesef burada telif haklarımız için dava açmaya hazırlanırken uluslararası toplantılarımızda onlar telif haklarımızı vermeye çok razılar ve bunun için gerekli bütün anlaşmaları yapmaya da hazır görünüyorlar. İsterdik ki ilk telifimizi kendi ülkemizden alalım. Ama görünen o ki ilk telif bize yurt dışından gelecek. Bunun da müjdesini verelim" diye konuştu.
(YM-ET-CC-Y)

06.12.2012 16:51:55 TSI

Editör: Wan Haber