Samsun'da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlilerinin kamu ve özel hastanelerde yaptıkları denetimler sonucunda 7 hastaneye, 2872 sayılı Çevre Kanunu'na muhalefet suçundan toplam 791 bin TL para cezası kesildi.
Kesilen cezalarla ilgili açıklamalarda bulunan Samsun Sağlık Kenti Samsun Derneği Başkanı Uzm. Dr. Hayati Ergür, bu cezalarla ilgili yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını ve cezaya itiraz edeceklerini söyledi. Uzm. Dr. Ergür, "İlimizde 4 özel ve 3 kamu hastanesi olmak üzere toplam 7 hastanede Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından denetimler yapılmıştır. Denetimlerin sonunda tüm hastanelerin tıbbi atık ve ambalaj atığı ayrımında gerekli özeni göstermelerine ve yine tüm hastanelerin çevre konusunda danışmanlık hizmeti almasına ve kurallara tamamen uymasına rağmen her bir hastane için 113 bin TL tutarında ağır para cezası uygulandığı ve cezaların tebliğ edildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Para cezasıyla muhatap olan bu hastanelerin hemen hemen tamamında tutanaklarla tespit edilen evrensel atıkların içerisindeki birkaç enjektör, doktor ameliyat maskesi ve doktor eldiveni gibidir. Sonuçta gerek kamu gerekse özel hastanelerde yüzlerce kişi hizmet görmektedir. Evrensel atıklar için kullanılan depolara 3. şahıslar tarafından bilgisizlikten ya da düşmanlık duygularınca bir kısım ufak tefek tıbbi atıkların atılması mümkündür. Birkaç tıbbı atık olduğunun tespiti sonucunda astronomik para cezası uygulanmasını anlamak ve kabul etmek mümkün değildir" dedi.
Uygulanan para cezalarının özellikle küçük hastanelerin yıllık karı kadar olduğunu söyleyen Samsun Sağlık Kenti Derneği Başkanı Uzm. Dr. Hayati Ergür, "Biz özel hastaneler ve kamu hastaneleri olarak çevre konusunda son derece duyarlıyız ve çevre bilinci açısından da en bilinçli bir kesimi temsil ettiğimize inanıyoruz. Bu kadar ağır ceza uygulamalarıyla ayakta kalma mücadelesi verdiğimiz sağlık hizmetlerimizin, kurumlar aracılığıyla baltalanmamasını, yasaların ve yönetmeliklerin hakkaniyet ölçüleri içinde ve adaletli bir şekilde uygulamasını ilgililerden talep ediyoruz. Biz bu cezalarla ilgili yasal hakkımızı sonuna kadar kullanarak cezaya itiraz edeceğiz" diye konuştu.
Toplantıya ayrıca özel hastanelerin yetkilileri de katılırken, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilikleri açıklama yapmaktan kaçındı.
(HAK-SLH-YHY-Y)

12.02.2013 14:24:36 TSI

Editör: Wan Haber