Oruç ibadetinin yerine gelebilmesi için çeşitli şartların yerine getirilmesi gerekir. Yani orucu bozan durumlardan uzak durmak gerekir. Peki sakız çiğnemek orucu bozar mı? Sakız çiğnemek orucu bozan durumlar arasında mıdır? cevabı haberimizde...

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar.

Orucun Bozulması İçin Ne Olması Gerekir?

Yani herhangi bir yiyeceğin ya da içeceğin orucu bozabilmesi için ağızdan ya da burundan alınması gerekir ve mideye ulaşması gerekir. Böylelikle ağız kokusunu önlemek amacıyla ya da diş ağrısını gidermek maksadıyla ağıza sıkılan sprey ve benzeri maddelerin yutulması ve mideye ulaşılması sonucunda oruç bozulur. Eğer yutulmaz ise oruç bozulmaz.

Oruç İbadetinin Temelinde Ne Var?

Oruç ibadetinin temel esası içme, yeme ve cinsel ilişki gibi fiillerden uzak durmak ve bu tür davranışlardan nefsi mahrum bırakmak olduğu için oruçlu bir bireyin bu davranışlar ya da bu davranışların anlamına gelebilecek her türlü hal ve harekette bulunması orucu bozar.

Özelliklere nargile, sigara gibi keyif veren duman ya da bu kökenli maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan bütün oruç yasakları kapsamına girmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığının yapmış olduğu açıklamaya göre herhangi bir şeyin orucu bozabilmesi için öncelikle ağız ya da burundan alınması ve mideye kadar ulaşması gerekir. Fakat diğer taraftan bakıldığı zaman ağız içerisinde çiğnendiği için sakızın kendisi mideye ulaşmadığı için özellikle de belki orucu bozan durumlar arasında yer almamaktadır gibi düşünülebilir. Fakat sakızın içerisinde karışım halinde bulunan çeşitli kimyasal maddelerin olduğu göz önüne alınırsa, sakız çiğnenmesi ile birlikte ağız içerisinde biriken tükürükte karışım halinde bulunan kimyasal maddelerin mideye ulaşması durumu göz önüne alındığında sakız çiğnemenin aslında orucu bozan durumlar arasında olduğu manası çıkacaktır.

Bu nedenle Bir müslümanın oruç ibadetini yerine getirirken elinden geldiğince oruç ibadetini bozan ya da mekruh kılan çeşitli durumlardan kaçınması gerekir. Özellikle de yazının başında belirtildiği gibi yeme, içme ya da cinsel münasebetten uzak durmanın haricinde Ağız ve burundan alınan ilaçlar ya da çiğnenen sakız gibi durumlarında orucu bozabildiği unutulmamalıdır.

Editör: Wan Haber