Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan 18. Madde uygulaması ve İmar planıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı binasında ulusal ve yerel basınla bir araya gelen İl Başkanı Özay İlhan kentte ki imar sorununun biran önce çözüme kavuşturulmasını ve 18. Madde uygulamasının kaldırılması gerektiğini söyledi.

BAŞKAN iLHAN'DAN ÇOK SERT SÖZLER

İl Başkanı Özay İlhan açıklamasında şu cümlelere yer verdi:

"Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak bu hafta ki gündemimiz imar. 2011 yılında yaşadığımız depremlerin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen kentte bir türlü çözüme kavuşturulmamış bir imar sorunu mevcut. İlimiz maalesef çarpık yapılaşmanın kurbanı olmuş durumdadır.

Van, 1960’lı yıllarda açılmış İskele ve Maraş, hadi bir de Cumhuriyet Caddesini ekleyelim bu caddelerin dışında düz caddesi olmayan bir şehir konumundadır. Van şehircilik ve imar açısından vizyon olarak eskisinin çok gerisindedir. Bugün yetki sahibi beyler bilmiyorlar belki ama rüşvetin belgesi artık devlet dairelerinde değil sokaklarda aranıyor. Bir binaya 3 kat izin verilirken yanı başında ki binaya 7 -8 kat ruhsat verilmişse bu rüşvetin apaçık belgesidir."

"ADAMI OLAN iŞiNi YÜRÜTMEKTEDİR"

"Kısacası imar Van’da kişiye göre değişmektedir adamı olan işini yürütmektedir. Van bölgenin en çok göç olan ili konumundadır fakat bugün geldiğimiz noktada emlak fiyatları da, kira fiyatları da çok yüksek durumdadır.  Özellikle son birkaç yıldır imar konusu da, Van’daki birçok konuda olduğu gibi tamamen çıkmazdadır. 18. Madde uygulamasıyla birçok sıkıntılar yaşanmaktadır. Van depreminde yıkılan binalardan bazılarının kaçak katlar ve eklentiler nedeniyle yıkıldığı bilinmektedir. Hali hazırda ilimizde yasak olmasına rağmen bazı binaların altında hamamlar çalışmakta izinsiz eklentiler yapılmaktadır. Prestij caddelerimizde yasak olmasına rağmen bazı işletmeler kaldırımları işgal etmektedir tüm bunlar karşısında belediyeler ne yapmaktadır?"

"SAHİLİMİZİ KAPATAN BİNALA YÜKSELMEKTEDİR"

"Sadece Van’ın değil Ülkemizin en önemli turizm beldelerinden biri olmaya aday Edremit ilçemize özellikle dikkat çekmek istiyorum. Bugün yeşiliyle, mavisiyle bir cennet konumunda olan halkımızın nefes alabileceği nadide bir yer olan Edremit ilçemiz son dönemlerde beton yığınına dönüşmeye başlamış, sahilimizi kapatan binalar yükselmektedir.

Edremit 10 yıl önceki yeşil dokusundan bugün uzaktadır, korkarım ki 10 yıl sonra bugünkü yeşil dokuyu arar hale geleceğiz, bu durum Van’da ki herkesi tedirgin etmekte ve üzmektedir.

Edremit’teki yeşil dokuyu tahrip eden çok katlı binalara kimler tarafından ne zaman ve nasıl ruhsat verildiği mutlaka kamuoyuna açıklanmalıdır."

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINA SORDU

"Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak; buradan Çevre Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere Van Büyükşehir Belediyesine, İlçe Belediyelerine sesleniyorum.

1-İmarla ilgili şehirde ki tüm paydaşlar bir araya getirilerek Van’ın derhal 50-100 yıllık imar planı çıkarılmalıdır.

2- Van’da ki ruhsat sorunları çözülmeli, çarpık kentleşmenin bir an evvel önüne geçilmelidir.

3-İmar konusunda herkese eşit yaklaşılmalı, işler kolaylaştırılmalı, kişiye özel davranılmamalıdır, 18. Madde uygulamasına son verilmelidir.

4- İmar planı yapılırken mutlaka şehrin yeşillendirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

5-Edremit ilçemizin yeşil mavi dokusu korunmalı, bahçelere sahip çıkılmalı, sahili kapatan yüksek yapılara izin verilmemelidir."

Editör: Wan Haber