Ankara ile Moskova arasındaki ‘İdlib' görüşmelerinin sonuçsuz kalması ve bölgede yaşanan çatışmaların ardından Türkiye'nin hava sahasını Rus askeri uçaklarına kapattığını belirten Rus basını, Türkiye'nin Rus gemilerine karşı İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nı da kapatmak için, koz olarak elinde tuttuğunu öne sürdü. 'BOĞAZLAR İÇİN KARAR VERiLDİ'

Öte yandan Sputnik ajansı Azerice bölümü Türkiye'nin İstanbul ve Çanakkale Boğazı'nı Rus gemilerine kapatma kararı almak durumunda olduğunu aktardı.

Amerikan FOX News televizyonundan Shepard Smith'e dayandırılan haberde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin Rusya'dan gelen askeri bir tehdit altında olduğunu söyledi. Bu nedenle İstanbul ve Çanakkale Boğazını prensip olarak Rusya'ya kapatmak zorunda” denildi.

Ayrıca haberde, Rusya'nın Karadeniz ve boğazlar üzerinden Suriye'ye düzenli olarak askeri malzeme taşıdığı ifade edildi.

'ERDOĞAN, RUSYA'YI DESTEKLEMEKTEN VAZGEÇTİ'

Rus Nezavisimaya Gazeta, “Ankara, Rusya için Boğaz'ı kapatacak” başlıklı haberinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İdlib meselesinin çözümüne ilişkin Rusya'nın planlarını desteklemekten vazgeçtiğini belirtti.

Türkiye'nin Rus savaş uçaklarına hava sahasını kapattığı iddia edilen haberde, alınan bu kararın Rus Hava Kuvvetlerinin Suriye'deki Hmeymim hava üssüne uçan askeri uçakları kapsadığı öne sürüldü.

Haberde, “Ankara, Tu-154 askeri nakliye uçağı ile ve 2 Su-24M bombardıman uçağının toprakları üzerinden geçişine izin vermedi. Ayrıca, Rusya Ulusal Muhafızlarının (Rosgvardiya) uçağına da izin verilmedi. Uçak, rotasını değiştirerek, Hazar Denizi, İran ve Irak üzerinden uçmak zorunda kaldı” denildi.

RUSYA'YA KARŞI HAMLE

Rus basını, 5 Mart'ta İstanbul'da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında gerçekleşecek dörtlü zirve öncesinde “Erdoğan'ın Rusya'ya karşı hamleleri” olarak değerlendirdi.

Heberlerde, İdlib'deki Türk gözlem noktaları üzerindeki ablukasına karşı ABD baskısı ile Irak'ın da Rusya'ya hava sahasını kapatması durumunda Rus askerlerinin Suriye'deki stratejik üsleri olan Hmiymim ve Tartus'un ablukada kalacağı belirtiliyor. SUPERHABER

Editör: Wan Haber