Oruçlu bir Müslümanın uyumasının mahzuru yoktur. Aksine oruçlu bir Müslümanın uyuması bile sevap olur. Özellikle de gece vakti vardiyaya kalıp çalışmak zorunda olan müslümanların gündüz vakitlerinde uyuması zorunludur. Çünkü 2 ya da 3 gece üst üste uyumayan bir kişinin değil oruç ibadetini yerine getirmeyi ayakta bile zor durur.

Uyumak elbette ki kötü bir şey değildir. Fakat ölü gibi yatan, sabahtan iftar saatine kadar zamanın hızlı bir şekilde geçmesi amacıyla sürekli uyumak ibadet olmaktan çıkar sadece kendini oyalamaktan başka bir şey olmaz.

“Alimin uykusu, cahilin ibadetinden daha hayırlıdır.’  Demiş bir Allah dostu. Yani bir Müslüman’ın Allah’a karşı kulluk görevlerini yerine getirebilmek amacıyla çeşitli belirli saatlerde dinlenmesi ya da uyması gerekir. Elbette ki uyumak ibadete zarar vermez. Fakat yazının başında belirtildiği gibi bir kişinin oruçlu iken özellikle de akşama kadar ya da iftar saatine kadar zamanın çabuk geçmesi amacıyla kendini kandırması ya da oyalaması elbetteki oruç ibadetinin sevabını götürür.

İbadet Etmenin Şartları Nelerdir?

Bir Müslümanın oruç ya da diğer ibadetleri yerine getirebilmesinin en öncelikli koşulu sağlıklı ve sıhhatli olmasıdır. Çok hasta, çok fazla yorulmuş ya da ayakta duramayacak kadar uykusu gelen bir Müslümanın kılacağı namaz, tutacağı oruç sevabı yoktur denilecek kadar azdır.

Bu nedenle yukarıdaki yazıda da belirtildiği gibi bir Müslüman’ın Allah’a karşı kulluk vecibelerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesinin koşullarından biri de belirli aralıklarla, belirli saatlerle dinlenmesi ya da uyumasıdır. Bu nedenle bir bireyin Allah’a daha iyi bir şekilde ibadet edebilmek amacıyla dinlenmesi ve daha zinde bir şekilde ibadet edebilmesi için uyku, ibadet sayılmaktadır.

Niyete Göre Uyumanın Sevabı Yada Günahı Olur

Buradan iki anlam çıkmaktadır. Eğer biri kişi, Allah’a daha iyi bir şekilde ibadet edebilmek amacıyla zinde olup daha dinç bir şekilde Allah’ın huzuruna çıkıp namaz kılmak, yada oruç tutmak istiyorsa elbetteki uyuduğu uyku bile sevaptır, ibadettir. Ramazanda çok uyuyanın orucu kabul olur mu? Sorusunun cevabı da uyumanın hangi niyetle olduğuna bağlı olarak değişir.

Fakat oruçlu iken “Ben uyuyayım da zaman çabuk geçer İftara az kalır” gibi düşünceler ile uykuya dalan kişinin tuttuğu orucun sevabı gider. Ancak orucun sevabını uyurken rüyasında görür.

Editör: Wan Haber