Yapım, üretim, ortaya bir şeyler çıkarmak gibi anlamların karşılığı olan prodüksiyon, alanında uzman kişilerin bir araya gelerek oluşturdukları ekip vasıtası ile sinema filmler, reklam filmleri, televizyon dizileri, müzik klipleri ve a tanıtıcı filmler gibi ürünleri ortaya çıkartılması işlemidir. Görsel iletişimin ön planda olduğu yapımlarında kameramanlar, kameraman operatörleri gibi birimler ön plana çıkmaktadır.

 

 Prodüksiyonun kameramanlar aracılığı ve ışık yönetmeni, set dekoratörü gibi birimlerin de katkıları ile başlayan yolculuğu montaj bölümü ve görsel efekt bölümünde son bulur. Elde edilen video görüntülerinin işlenmesi görevini üstlenen bu bölümlerin yaptığı işe ise video prodüksiyon adı verilir.



Video prodüksiyon işiyle uğraşan insanların kullandıkları onlarca farklı program vardır. Günümüzde amatör kayıtların dahi görüntü kalitesi yükseldiğinden her geçen gün bu programlara duyulan ihtiyaç katlanarak artmaktadır. Ortaya iyi bir ürün sunmak isteyen prodüksiyon ekibinin bu tür programları hakkını vererek kullanabilen çalışma arkadaşlarına ihtiyaçları vardır. Alanında uzman bu kişilerin kullandığı programlar yüklü bir bilgi birikimi ihtiyacı duyar. Kullanıcılarının yaratıcılıklarını ön plana çıkaran bu programların tam anlamıyla bilinmesi prodüksiyon ekibine verilen isteklerin yerine getirilmesi açısından çok önemlidir.



Pinnacle Studio Plus

Daha çok amatör ve ev kullanıcılarına yönelik olan bu program ile videolar kolaylıkla düzenlenebilmekte ve yüksek görüntü kalitesine sahip çıkışlar alınabilmektedir. Pinnacle Systems tarafından piyasaya sürülmüştür.



Sony Movie Studio Platinum

Sony tarafından piyasaya sürülen ve her türlü prodüksiyon işlerinde kullanılabilmek üzere tasarlanan bu program kullanıcısına basit ve anlaşılır bir ara yüzle ulaşmaktadır. Aynı şirketin çıkartmış olduğu Sony Vegas’ın küçültülmüş hali de denebilir. Bu program ile işlemi bitmiş olan bir web sitesi için kolaylıkla video hazırlanabilir ve site daha estetik kılınabilir. 



Corel VideoStudio

4K görüntü ve 3D desteğiyle öne çıkan ve en fazla tercih edilen programlardan biridir. Profesyonel yapımlar için tercih edilir.



Adobe Premiere

Photoshop ile bilinen Adobe firmasının piyasaya sürdüğü profesyonel video prodüksiyon programıdır.



Cinema4D

Animasyon odaklı prodüksiyon firmalarının en çok tercih ettiği profesyonel prodüksiyon programıdır. Ayrıca alanında da tercih edilir.


 

Editör: Wan Haber