15 Temmuz darbe girişimi gecesi gözaltına alınan askerleri sıraya dizip, elinde silahla, “Halka nasıl ateş ettiniz. Siz Türk askeri değil misiniz?” diye tepki gösteren Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, darbe girişimlerinin önlenmesi için Meclis’e 8 maddelik bir öneri paketi sundu.

28 Şubat sürecinde roketatar, lav silahı, havan gibi ağır silahların Polis teşkilatının elinden alınmasının darbecilerle mücadeleyi zorlaştırdığını savunan Coş’un önerileri arasında İçişleri Bakanlığı bünyesinde özel silahlara sahip, özel eğitimli polis ve jandarmalardan oluşan “Anayasayı Koruma Birimi” kurulması yer aldı.

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun talebi üzerine 81 il valisinden darbe gecesi yaşananlarla ilgili Meclis’e bilgi sunulması istendi. İstenen bilgiler arasında “Darbe girişiminin önlenmesi için alınması gereken tedbirlerle ilgili öneriler de yer aldı.

Vali Coş, istenen önerilere 8 maddeyle yanıt verdi. Coş’un önerileri şöyle oldu:

-Devletin silahlı güçlerinin komuta ve kontrolü tek elde toplanmamalı. Bu güçler birbirini dengeleyecek şekilde yapılandırılmalı.

-Önleyici istihbarata önem verilmeli.

-Emniyet teşkilatının ihtiyaç duyduğu destek silahları yeterince temin ve tedarik edilmeli.

-İçişleri Bakanlığına bağlı, özel silahlara sahip, özel eğitimli polis ve jandarmalardan oluşan Ankara merkezli Anayasayı Koruma Birimi teşkil edilmeli.

-Devletin silahlı güçlerine personel yetiştiren birimler iyi denetlenmeli.

-Devletin silahlı güçlerinin eğitim müfredatında gerekli düzenlemeler yapılmalı.

-Devletin silahlı güçlerine personel sağlayan okullar çeşitlendirilmeli.

-Devletin silahlı güçlerinin demokrasi ve hukuk bilinci geliştirilmeli.

O HİTAP DA MECLİS’TE

Sakarya Valisi Coş’un bilgi notunda darbe girişiminin yaşandığı gece gözaltına alınan askerlere yönelik daha önce basına yansıyan görüntüleriyle ilgili bilgi de yer aldı. Valilik yazısında o görüntüler şöyle anlatıldı:

“Vali Coş, etkisiz hale getirilen ancak halkın linç girişimi ihtimali nedeniyle gözaltı işlemi yapılamayan güvenli odada tutulan asker kıyafetli bazı teröristlere, “Halka nasıl ateş ettiniz, siz Türk askeri değil misiniz? Kanunsuz emir ne demek bilmiyor musunuz? Kanunsuz emre nasıl uydunuz” diye seslenerek halkın hislerine tercüman olmuş ve aynı zamanda “emir kuluyuz” diye kendini savunmaya çalışan, halka ateş eden teröristlere hukuku hatırlatmıştır.”

Kaynak: Gazeteduvar

Editör: Wan Haber