Türkiye'nin doğusunun yanı sıra, batısı da beşik gibi. Bu sabah da başta Manisa ve İzmir olmak üzere çevre illerde hissedilen bir deprem meydana geldi. Önce Elazığ depremle sallandı sonra Van. Ardından da Manisa bu sabah 4.8 büyüklüğünde bir depremle sallandı. Sık yaşanan depremler neyin habercisi?

Son depremlerle ilgili İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr.Hüseyin Öztürk CNN TÜRK canlı yayınında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Öztürk, "Elazığ ve Van'daki son depremler büyük depremleri tetikler mi? Van'daki deprem neyin habercisi?" sorularına yanıt verdi:

FAY HATLARI ARASINDA BİR ENERJİ DÖNGÜSÜ VAR

Bir defa direk olarak tetiklemez. Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hattı apayrı sistemler. Karlıova'nın doğusu ise batısı bir defa başka çalışıyor. Bütün enerji nihayetinde birbirine aktarılıyor. Bir enerji döngüsü var. Bu ilişkiyi de aklımızda tutarak, bazıları birbirini tetikliyor ama bazıları tetiklemiyor. Atlantik ortası yayılıyor Afrika'yı geriyor. Afrika da Arabistan'ı harekete geçiriyor. Arabistan'daki gerilim Anadolu'ya yükleniyor. Anadolu'da da bu sıkışmanın nedeniyle bir sürü kollar çalışmaya başlıyor. Dediğim gibi sistem bir bütün zaten.

Manisa'daki son depremlerin arkasından büyük bir deprem gelir mi, bunu bilemiyoruz ama birbirlerini tetikler. Burada ovaların sınırları faylardır. Bu faylar 7'ye kadar deprem üretebilecek hatlar. Bu bölgede çöküntü alanları var. Ve o faylar da kabak gibi açıktadır. Buradaki kırıklar küçük boyludur, çökme şekillidir. Özetle Manisa ve çevresinde depremler oluyor ama Van burayı etkilemiyor. Bu sistem kendi içinde çalışan inmeli çıkmalı bir sistem.

VAN'DAKİ DEPREM NEYİN HABERCİSİ?

Van'da 9 yıl önce oluşan 7.2'lik bir deprem var. 1930'da İran'da 7.4'lük bir deprem var. Yukarıda Çaldıran depremi var. Demek ki son 100 yılda 7'nin üzerinde deprem olmuş. Bu depremlerin birbirine enerji aktarması söz konusu. Bir deprem kırıldığı zaman etkisinin bir bölümünü kaybeder bir kısmını da önündeki sektöre aktarır. Biz böyle durumlarda bölge biraz rahatladı diyoruz. 100 yıl içinde 7'den büyük 3 deprem olmuşsa buralarda 5.9'luk depremlerin oluşması çok normal. CNNTÜRK

Editör: Wan Haber