Yüz tanıma sistemi nedir?

Yüz tanıma sistemi tanımlaması. Personellerin özellikle kartlarını başka bir personele vermemesi için tasarlanmış bir sistemdir. Personellerin cihaza temas etmeden yüz okutabilmeleri hijyenik açıdan bir avantaj sağlamaktadır. Yüz tanıma sistemleri personellerin çehrelerini tarayarak kendi içindeki algoritmaya göre şifreleyerek kayıt eder. Günümüz teknolojisi ile yüz tanıma sistemi kendi içinde kayıtlı olan personeli birkaç saniyeden daha düşük bir zamanda tanımlamasını yapabilmektedir. Kayıt edilen her personel için yüz tanıma sistemi benzersiz bir numara verecektir. Yüz tanıma sistemlerine kişiye özel bu benzersiz numarayı kullanarak kişiye özel şifre, kart ve hatta parmak izini de tanımlaya bilirsiniz. Tüm bu özelliklere sahip olmasına rağmen Yüz tanıma sistemi fiyatları uygun tutulmakta yüksek ücretler talep edilmemektedir. Diğer cihazlara nazaran yüz tanıma sistemlerinin fiyatının uygun tutulması ayrıca bir avantajdır.

Yüz tanıma sistemleri nerelerde kullanılır?

Ülkemizde tüm sektörlerde yüz tanıma sistemi kullanılabilmektedir. Önemli olan sistemin dış ortam ve karanlık bir noktaya kurulumu yapılmamasıdır. Yüz tanıma sistemi suya dayanıklı olarak tasarlanmamıştır. Sistemin kayıtlı olan kişiyi tanıyabilmesi için loş ışıktan daha aydınlık bir ortama ihtiyaç duymaktadır. Fakat aşırı aydınlık olup ışığın kamera üzerine gelmesi halinde ise sistemin kamerasını körelteceğinden personeli tanımayacaktır veya tanımada zorlanacaktır.

Yüz tanıma sistemi bağlantıları nelerdir?

Yüz tanıma sistemi TCP/ IP bağlantısı ile ağa dahil edilebilir. Bu lokal bağlantıda bir IP Adresi tanımlanıp yüz tanıma sisteminin kendine ait bağlantı protokolü ile bağlantı kurulabilir. Kurulan bağlantı ile cihazın hafızasında bulunan geçiş kayıtları kullanıcı bilgileri alınabilir. Hafızada bulunan geçiş kayıtları isteğe göre günlük olarak alınabilir. Yüz tanıma sistemi cihazlarının geçiş kaydı hafızası modeline göre değişiklik gösterebilir. Bu cihazlardan bazıları 100.000 geçiş kaydı kapasitesine sahipken bazıları 160.000 ile 200.000 geçiş kaydı kapasitesine sahip olabilir.

Genellikle yüz tanıma sisteminde USB bağlantısı mevcuttur. Bu USB bağlantısı sayesinde cihaza güncelleme atılabileceği gibi sistemin hata vermesi halinde bu bağlantı noktasından format atılabilmektedir. Eğer TCP/IP bağlantısı mevcut değilse yine aynı USB bağlantısından yüz tanıma sisteminden geçiş kayıtlarını harici bir USB belleğe excel dosyasına veya text dosyasına aktarım sağlanabilir. Excele aktarım tüm cihazlarda bulunan bir özellik olmayabilir. Bu USB bağlantısından kayıtlı personelin bilgileri bir USB belleğe alınıp diğer bir yüz tanıma sistemine yüklenebilir. Bu size diğer yüz tanıma sistemine personellerinizi ayrı ayrı kayıt etmekten kurtarır. Bu veri aktarımında geçiş kayıtları aktarılamaz çünkü genel olarak geçiş kayıtları bir yüz tanıma sisteminden diğer yüz tanıma sistemine aktarılamaz.

Yüz tanıma sistemi cihazında Wiegand in (veri alma), Wiegand out (veri aktarımı) gibi özellikler bulunmaktadır. Wiegand in bağlantısından cihaza harici bir kart okuyucu bağlanabilmektedir. Bu sayede yüz tanıma sistemi hem kendi üzerinden hem de harici olarak takılmış olan kart okuyucu cihazdan okutulan kartları hafızasına kayıt edebilir. Wiegand out veri aktarımı ile yüz tanıma sistemi anlık olarak okutulan veriyi bir başka terminale aktarabilmektedir. Ayrıca turnike kapı kilidi gibi kontrollü geçiş alanları için yüz tanıma sisteminde açık kontak kapalı kontak gibi bağlantı uçları da mevcuttur. Bazı yüz tanıma sistemi mola saatlerinde açık kontak bağlantısı vererek zil çaldırabilme özeliğine de sahiptir.

Yüz tanıma sistemi menüsünden mola saatleri belirlenir ve harici bir kampana bağlanarak mola saatlerinde açık kontak bağlantısı sayesinden kampana çaldırılabilir. Bazı Yüz tanıma sistemi modelleri cloud (web sistem) ile çalışabilmektedir. Sistemin çalışabilmesi için Yüz tanıma sistemleri internet bağlantısı olması zorunludur. Bu sistem sabit bir bilgisayara kurulum ihtiyacı duymamaktadır. Bu özelliğe sahip Yüz tanıma sistemi web programa anlık olarak geçiş kayıtlarını aktaracaktır. Bilgisayarınızda yüklü olan internet tarayıcısından hizmet alacağınız web program ile geçiş kayıtlarını rapor halinde alabilirsiniz.

Yüz tanıma sistemindeki geçiş bilgileri ne işe yarar?

Yardımcı programlar ile ör. Personel devam takip, Geçiş Kontrol, Yemekhane gibi programlarda raporlama yapılabilir. Personel Devam takip programında kişinin giriş-çıkış saatini, fazla mesaisini ve gelmemişse devamsızlığını cihazdan alacağınız geçiş bilgileri ile raporlama yapmanızı sağlayacaktır.

Yüz tanıma sistemi kontrollü geçiş noktalarında bir kapı veya bir turnikeye bağlanarak Geçiş Kontrol ve Yemekhane gibi yetkiye dayalı programlarda kullanılabilmektedir.

Editör: Wan Haber