X-ray Cihazları yaşamımızda çok pek kez karşılaştığımız radyolojik cihazlardır. Mr(manyetik rezonans) cihazları, röntgenler,  havalimanlarında daha çok karşımıza çıkan bavul, valiz gibi eşyaların içlerini açmadığımız da içlerindeki ürünlerin görüntülerinden tespit edebildiğimiz cihazlar x-raylardır.

X-raylar; havalimanları, askeri alanlar, özel güvenlik şirketleri, AVM’ler, polis merkezleri, hastaneler, poliklinikler, belediyeler, kaymakamlar gibi birçok özel veya kamu kuruluşlarında yüksek güvenlik gerektiren alanlarda kullanılmaktadır. X-raylar boyutlarına göre çeşitlilik göstermektedir.  X-ray Cihazları boyutları ve tipleri olmak üzere birçok çeşitleri vardır. Bunlardan bazıları; 50x30, 65x50, 80x65, 100x80, 100x100, Araç tarama x-rayları ve araç altı x-rayları olmak üzere boyutları ve tipleri farklıdır.

XRAY CİHAZI ÖLÇÜLERİ NELERDİR?

5030 X-raylar boyutları 50 cm genişlik ve 30 cm yüksekliktir.  Çok büyük olmayacak koliler, çantalar ve bavullar için üretilmiştir.  Kullanımı ve kurulumları basittir. Özel okullar ve küçük işlemler tarafından tercih edilir.

6550 X-raylar boyutları 65 cm genişlik ve 50 cm yüksekliktir.  Ebatları boyutundaki nesnelerin geçişleri için uygundur.  Orta ölçekli işlemler tarafında tercih edilir.

8065 X-raylar boyutları 80 cm genişlik ve 65 cm yüksekliktir. Büyük valizler geçişleri için uygundur. Büyük işletmeler tarafından tercih edilmektedir. 

10080 ve 100100 X-raylar boyutları sebebiyle daha çok askeri alanlarda, havalimanlarında, özel güvenlik şirketlerin kullanılmaktadır. Büyük kapasiteli nesnelerin geçişlerine olanak sağlamaktadırlar. Not: Daha büyük boyutlarda x-ray cihazları bulunmaktadır. 

Araç tarama X RAY cihazları; adından da anlaşılacağı üzere büyük veya küçük ölçekli cihazların içlerinde taşınan maddeleri ayırt etmek için kullanılmaktadır. Bu sayede ülke arası geçişlerde araçların neler taşıdıkları kolaylıkla tespit edilebilmektedir.

Araç Altı X-raylar; özel güvenlik noktaların da araçların altındaki nesneleri tespit etmek amacıyla kullanılan x-raylardır. Araç altında bulunan bir yabancı cisme öter ve uyarı vermektedir. IP68 sertifikasına sahiptir.

X-raylar kendilerine özel yazılımlar ile çalışmaktadırlar.  Yazılımları aracılığıyla kontrolleri yapılmaktadır.  Her x-ray kabini içerisinde bilgisayarlar mevcuttur bu bilgisayarlar da x ray cihazı yazılımları vardır. Bu yazılımlar sayesinde x-ray bandını çalıştırma, ileri alma, geri alma ve durdurma komutlarıyla x-ray içindeki malzemenin içini detaylıca görebiliriz. X-ray kendi içerisinde yaymış olduğu x ışınıyla birlikte herhangi bir valizin, kolinin, çantanın içinde metal kesici, delici, bomba veya zararlı bir ürün olup olmadığı görülmüş olur. X-rayların bazı varyasyonlarında görüntüler organik ve inorganiktir. Bu tür x-raylar da kullanıcıya x-rayın içinden geçen eşyanın içerisinde ne olduğu daha rahat seçmesine yardımcı olur. X-raydaki x ışınlarının çevreye ve kullanıcılara zarar vermemesi için bandın giriş ve çıkışlarında kurşun  perdeler bulunmaktadır. Bu sayede kullanıcıya zarar gelmemiş olur.  X-ray içerisinden geçen her nesnenin görüntüsü kaydedilmektedir.  Geçmişe dönük kayıtlara ulaşıldığında her nesnenin görüntüsüne ulaşılabilir.

X-rayların kullanımlarına bir örnek verecek olursak. X ayakkabı firması üretmiş olduğu ayakkabılarını üretim aşamalarında yapılan işlemler esnasında ayakkabı tabanında metal olup olmadığını kontrol etmek için xray cihazı kullanmaktadırlar. Bu sayede üretmiş oldukları ayakkabılardan tam anlamıyla emin olmaktadırlar. Daha iyi kalite ve güvenilir ürün tedarik etmiş olurlar. Bu şekilde özenli çalışan firmaları tebrik etmek gerekmektedir. Bazı tip x-raylar da çift ekranlıdır. 1. Ekran bagajı kimin bıraktığını ve aldığını, diğer ekranda ise bırakılan bagajın içerisinde neler olduğunun bilgisi bulunmaktadır. Kişilerin kayıtlarını alabilmesi için 4 Adet kamera sistemi ile donatılmıştır. Bırakılan bagajların şahıslar tarafında karıştığı durumlarda kayıtlar kontrol edilerek bagaj sahibi bulunabilir.

X-ray cihazları fiyatları çeşitlilik göstermektedir. Bütün ürünlerini özeliklerine versiyonlarına, kalite farkına göre fiyatlandırmaları mevcuttur. Detaylı bilgi için satış danışmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

Editör: Wan Haber