Ordu Muhtarlar Derneği tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı tarafından kabul edilen, Türkiye'de ilk kez uygulanacak "Paydaş Yönetim Sistemi" projesinin tanıtımı yapıldı.
"Paydaş Yönetim Sistemi" projesi ile İl Özel İdaresi'nce hizmet götürülen kırsal kesimde yaşayan vatandaşları temsil eden köy muhtarları, burada görev yapan din görevlileri, öğretmenler, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyelerine il özel idaresi tarafından yerine getirilen hizmetlerin tanıtılması, yapılan tesislerin yapılma süreçleri ve faaliyete alındıktan sonra bakımı, korunması ve işletilmesi, hizmet talep etme yöntemleri, hizmet götürülen kesimler ile iş birliği ve koordinasyonun sağlanarak hizmetlerde kalite ve verimliliğin azami düzeye çıkartılmasını sağlamak amacıyla ilçe merkezlerinde yarım günlük 5 ayrı konuda konferans şeklinde eğitimler verilecek.
İl Genel Meclisi Toplantı salonunda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Ordu Valisi Orhan Düzgün, Ordu İl Genel Meclisi Başkanı Engin Tekintaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Aydın, Ordu Muhtarlar Derneği, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Ordu Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat Öz, Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep Aydın, daire müdürleri, İl Genel Meclisi Üyeleri, köy ve mahalle muhtarları katıldı.

AKDENİZ: "2 BİN 500 KİŞİYE ULAŞILACAK"
Tanıtım toplantısında açılış konuşmasını yapan Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, proje ile muhtarları ve halkı aydınlatmak, onlara kamudaki çalışmaları benimsetmek ve vatandaşların idare ile ilişkilerinde işlerini kolaylaştırmak, idarenin kararlarının isabet derecesini artırmak için bilgi almak, muhtarların ve vatandaşlar ile iş birliği yaparak hizmetlerin daha çabuk ve kolay götürülmesini sağlamak, muhtarların uygulama ve davranışlarında vatandaşların istek, tavsiye ve şikayetlerinden yola çıkarak aksaklıkları gidermek, herkesin kişiliğine saygı göstererek ve sosyal sorumluluk duygusu oluşturmak, muhtarın ve hedef kitlenin bilgi ve tecrübe kapasitesinin artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Akdeniz, "Paydaş yönetim projesinin amacı, muhtarlarımız ile birlikte karar alma ve uygulama noktasında taraf olduğumuz imam, öğretmen gibi kamu görevlileri ile meclis üyelerinin hizmet talep etme ve yöntemleri, hizmeti uygulama, Türk idare yapısı, tarafların görev ve sorumlulukları, hakları ve benzeri konuların 18 ilçede yarım günlük ve 4 ayrı konuda 10 konferans şeklinde örneklemeli eğitimiyle bilgi ve tecrübe kapasitelerinin artırılması amaçlanmaktadır. Projenin hedefinde merkez ilçe dahil 19 ilçede 953 muhtarımızın, 500'e yakın meclis üyesinin bine yakın öğretmen ve kamu personelinin eğitimi sağlanacaktır. Muhtarlarımızın haklarının daha iyi bilir hale gelecekler. Hizmetin talebi, uygulanması, uzun vadeli korunması, giyim kuşam, Türk İdare Sistemi, konularında bilgi ve beceri kapasiteleri artırılacaktır. Toplamda ilçelerdeki yöneticiler ile birlikte 2 bin 500 kişiye ulaşılacaktır" dedi

AYDIN: "TÜRKİYE'DE UYGULANAN İLK PROJE"
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Aydın, muhtarları öğrenci olarak görmediklerini belirterek, "İl Özel İdaremizin desteği ile Ordu Muhtarlar Deneğimizin koordinasyonunda başlatmış olduğumuz projenin onaylanması neticesinde projesinin ilk startını verdik. İl Özel İdaresi olarak merkez ilçe ile birlikte 19 ilçe 480 köye hizmet götürüyoruz. Bizim muhataplarımızın halkın kendi içinden seçtiği muhtarlarımızdır. Dolayısıyla muhtarlar il özel idaresi açısından vaz geçilmez temel taşlarıdır. Köye götürülecek hizmetlerin hızlı bir şekilde yürütülmesinde, o hizmetlerin bakılmasında, korunmasında sıkıntıların bize seri bir şekilde iletilmesinde muhtarlar bizlerin kırsalda en önemli ayağımızdır. Böylesine vazgeçilmez bir topluluğun zaman zaman belli periyotlarda eğitime tabi tutulması, yapılan değişiklikler hakkında bilgilendirilmesi çok ciddi önem arz etmektedir. Burada muhtarlarımızı öğrenci olarak görmüyoruz. Onları okul sıralarında eğitim görüyormuş gibi değerlendirmiyoruz. Onların tecrübelerden onların köylerde yaşadıkları sıkıntıları bizzat iç içe girerek bilgilerimizi karşılıklı olarak paylaşacağız. Türkiye'de ilk defa kabul edilmiş bir projedir. Bu projenin örnek olmasını istiyoruz. Yapılacak eğitim çalışmasına davet edilip katılacak her muhtarımızı ciddi önem arz etmektedir. Bu eğitim çalışmalarına muhtarlarımızın özellikle gelmelerini istiyoruz" diye konuştu.

TEKİNTAŞ: "KATKI SAĞLAYACAK"
Ordu İl Genel Meclisi Başkanı Engin Tekintaş, "Bugün eğitim adıyla ortaya koyulan tablonun bir paylaşım adıyla değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz bugüne kadar hizmetleri kurumların ortak çalışmalarıyla yürütüyoruz. Özellikle kırsal çalışmalarda hem muhtarlarımızın büyük önem arz ettiğini dile getirerek çalışmalara devam ediyoruz. Aynı zamanda il genel meclis üyelerimiz, belediye başkanlarımız gibi tüm birimleri ile birlikte yürütülen projeler ile ilimizi bulunduğu konumdan daha üst seviyelere taşıma mücadelesi veriyoruz. Burada eksiklikler olabilir. Bu eksiklikleri tamamlamak için zaman zaman bu tip projelere ile ihtiyaç duyuyoruz. Bu eğitimler bizi güçlendirecek, işimizi kolaylaştıracaktır. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz 'Paydaş Yönetim Projesi' bugüne kadar bizim istediğimiz özlediğimiz, birlikte hareket ederken doğruyu hep birlikte bulabilme mücadelesine katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

VALİ DÜZGÜN: "BAŞARILI BİR UYGULAMA OLACAĞINA İNANIYORUM"
Ordu Valisi Orhan Düzgün ise, "Başarılı bir uygulama olacağına inanıyorum" diyerek şöyle konuştu: "İçişleri Bakanlığı'nca her yıl sivil toplum kuruluşlarının başta dernekler olmak üzere kamuda daha fazla yer alabilmesi, halkla olan ilişkilerde, sosyal hayattaki projelerde daha fazla yer edinebilmesi ve derneklerin amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik projelerde maddi kaynak temini edinebilmesi amacıyla bir süredir her sene derneklere yardım yapılıyor. Ama 2011 yılına kadar Ordu'daki derneklerimizden bu yardımlardan faydalanan derneğimiz yoktu. Dernekler il müdürlüğümüzle beraber Ordu ilindeki derneklerimize hem proje hazırlama konusunda, hem de İçişleri Bakanlığımızın sağlamış olduğu yardımlar konusunda bilgilendirme yapmak suretiyle ilk yıl 2011'de iki derneğimiz bu projeden faydalandı. Geçtiğimiz yıl da güzel olan örneklerin çabuk duyulması ve örnek alınmasıyla 2012 yılında 50 tane derneğimiz yaklaşık proje hazırlayarak İçişleri Bakanlığımıza müracaatta bulundu. 50 derneğin projesi içerisinde 11 tane proje, İçişleri Bakanımız Şahin'in ve dernekler dairesi başkanı Mustafa Yardımcı'nın da destekleri ile kabul edildi. Bu projelerden birisi de bugün uygulamaya başlanılan Ordu Muhtarlar Derneği'nin bu güzel projesi. Muhtarlarımız, Türk idare sisteminde çok önemli bir yere sahipler. En ücra köşelerdeki köylerimizden mahallelerimize varıncaya kadar vatandaşlarımızın eğitimle, sağlıkla, içme suyuyla, yollarıyla ilgili sorunlarında ilk müracaat ettikleri, ilk talepte bulundukları kamu birimi muhtarlarımızdır. O nedenle muhtarlarımızın geçmişlerindeki birikimlerine bağlı olarak çok önemli tecrübeleri var. Ama insanın her zaman yenilenmeye, eğitilmeye ihtiyacı var. Bu muhtar da olsa, vali de olsa, kaymakam da olsa, bir kamu kurumunda çalışan memur da olsa kişinin sürekli kendini yenilemesi ve yeni gelişmelerden haberdar olması çok önemli. Hem kişisel gelişim adına, hem de kamu kurumları ile köylerinin, mahallelerinin dertlerini çözme adına ulaşabilecekleri kurumlardaki metotları bilme adına bu eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Muhtarlarla beraber yine köylerimizde vatandaşlarımızla yakın temasta bulunan öğretmenlerimizin ve imamlarımızın ve ilçelerden seçilerek gelen meclis üyelerimizin de bu programa dahil olması son derece önemli. Başarılı bir uygulama olacağına inanıyorum."
Projenin tanıtımı konuşmalar ile son bulurken eğitimler 25 Şubat tarihinde başlayacak.
(RCP-SLH-Y)

13.02.2013 13:49:02 TSI

Editör: Wan Haber