Türkiye’nin Birçok bölgesinde yerel yönetimler tarafından hayata geçirilen ancak mahkeme kararları neticesinde son verilen parkometre uygulamasını mahkemelerin değişik illerde ve büyükşehirlerde aldığı kararları bile bile, “Vatandaşların talebi” diyerek ihaleye çıkarıp işi özel bir şirkete veren Van Büyükşehir Belediyesi’ne tepkiler sürüyor.

HİZMET DEĞİL, EZİYETTİR!
Kentin dar cadde ve sokaklarında bir süre önce başlatılan ve kent trafiğinin rahatlatılmasının planlandığı parkomat uygulamasında, kent trafiği rahatlayacağı yerde daha da işin içinden çıkılmaz bir hale dönüştü. Vatandaşların ortak kullanım alanları olan cadde ve sokaklarda başlatılan uygulamaya tepki gösteren vatandaşlar “Parkomat uygulamasına bu kentin ne alt yapısı müsait ne de üst yapısı. Cumhuriyet Caddesinin yoğunluktan dolayı trafiğe kapatılmasını beklerken açık ve fahiş rakamlı bir otoparka dönüştürüldüğünü gördük. Bu uygulama bu kentte yaşayan vatandaşlara hizmet değil sadece ve sadece eziyettir” ifadelerini kullandı.

ORTADA HAKSIZ KAZANÇ VAR!
Parkomat uygulamasına tepki gösteren bir vatandaş bu uygulamayla birlikte haksız bir kazancın alındığını iddia etti. Parkomatların keyfi uygulamasıyla karşılaştığını belirten bir vatandaş “Cadde ve sokaklara aracımızla yanaştığımız andan itibaren parkomatlar hız kaybetmeden açılış fişini kesip bırakıyor. Ödeme yapacağımız zamanda da bir türlü bulamadığımız parkomatlar, bizler çıkış yaptıktan dakikalar sonra kendi kafalarına göre çıkış saati belirliyor ve vatandaştan fazla para alıyor. Bu alınan paralar helal olmadığı gibi suçta teşkil ediyor.” Dedi.

BÜYÜKŞEHİRİN BİR OTOPARKI BİLE YOK!
Van Büyükşehir Belediyesi’nin kentte bir otoparkının bile bulunmadığını belirten vatandaşalar, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ve Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın’a tepki gösterdi. Yıllar önce başlanılan ve kayyumlar tarafından bitirilen çok katlı otoparkın halkın hizmetine açılmamasına tepki gösteren vatandaşlar “Çok katlı otoparkı halkın menfaati doğrultusunda hizmete açmak yerine satılığa çıkarmak bu kentte yapılan en büyük eziyettir. Büyükşehirin kent genelinde otoparkının bulunmaması kentte yaşayan vatandaşları parkomat çilesine mecbur bırakmaktadır.” Şeklinde konuştu.

VAN’DAN PARA TOPLAR, VAN’DA VERGİ ÖDEMEZ!
Van’da trafik sorununu tetikleyen unsurların başında gelen parkomat uygulamasını alan “ÖZ PARK İNŞAAT OTOPARK BAS. YAY. TUR. SAN. TİC. LTD” şirketi, Vanlılardan topladığı fahiş rakamların vergisini bu kente değil, Aksaray vergi dairesine ödüyor. Bu da kentin durumunu açıkça gözler önüne seriyor.

PARKOMAT UYGULAMASI YARGIYA TAŞINIYOR!
Türkiye genelinde bir çok ilde emsali bulunan kararlara dayanaraktan Van’daki parkomat uygulamasını yargıya taşıyacaklarını belirten vatandaşlar, kentteki yollarının amacına uygun olarak kullanılmadığını söyledi. Cadde ve sokakların belediyeler tarafından ücretli otopark ilan edilerek kiraya verilmesini yargıya taşıyan Burdur Tüketicileri Koruma Derneği’ni haklı bulan Danıştay, “yolların amacına uygun olarak kullanılmasını olumsuz yönde etkileyeceği” gerekçesiyle düzenlemeyi iptal etme kararının Van içinde bir emsal niteliğinde olduğunu belirten vatandaşlar, en kısa süre içinde yargı yoluna başvuracak ve kentteki parkomat uygulamasının sonlandırılmasını talep edecek. Kaynak: WanHaber.com

Editör: Wan Haber