2019 senesinin sonlarına doğru Çin'in wuhan kentinde ortaya çıkan, bütün dünyaya adeta kan kusturan covid19 pandemisi; başta sağlık olmak üzere ekonomi, Ticaret, sosyal güvence gibi pek çok alanda çeşitli sıkıntıları oluşturarak insan hayatını adeta zindana çevirmiştir.

Covid-19 salgının bütün dünyayı etkilerken, özellikle de ekonomi hayatında çok önemli gelişmelerin meydana gelmesine sebep oldu. Pandemi süreci bağlamında çalışma hayatında aktif rol alan ve işverenlerin hak kayıplarını en az dereceye indirgemek amacıyla yasal düzenlemeler bu bağlamda üretsiz izin döneminde ise SGK’ya bildirilmiş olan prim gün sayılarının nasıl olduğu en çok merak edilen hususların başında geliyor.

Koronavirüsü daha çok insanlar arasında birbirine bulaştığı için insanların sosyal mesafelerini koruması gerektiği düşüncesi tüm dünyada hakim kılındı. Bunun yanında aynı zamanda insanların dışarı çıkmamaları gerektiği ile ilgili bütün dünya devletleri karar kıldı. Bu nedenle Özellikle de sigortalı bir şekilde herhangi bir işyerinde faaliyet gösteren bir işçinin nasıl bir yol haritası çizmesi gerektiği ile ilgili bu makalede sizlere detaylı bir şekilde bilgi verilecek.

Ücretsiz İzinde SGK Hizmet Borçlanması Söz Konusu Mudur?

Sigortalı bir şekilde faaliyet gösterenler açısından kısa çalışma ödeneği ve salgın ücret desteği hususlarında çeşitli düzenlemeler yapılmasına karşılık özellikle de pek çok sigortalı vatandaşın bu sürecin emeklilik süreçlerine nasıl yansıyacağını bilememektedir.

Ücretsiz izin zamanında sigortalı bir şekilde çalışanlar açısından SGK’ya bildirilmesi gereken prim ödeme gün sayıları ve emeklilik açısından zorunlu olan diğer uzun vadeli sigorta primleri yatırılmaktadır. Tam da bu noktada pandemi bağlamında ücretsiz izin veya yarım çalışma bağlamında olanların emeklilik süreçlerinin nasıl olacağı da merak edilmeye başlandı.

Hem kısa çalışma ödeneği hem de pandemi ücret desteği almış olan vatandaşlar işverenlerinin belirlemiş oldukları günlerin veya sürelerinin dışında faaliyet göstermedikleri için alacakları ödenek ya da destek süreleri boyunca haklarında uzun vadeli bir sigorta kolları primleri yatırılmaktadır. Hal böyle olunca da sigortalı çalışan vatandaşların içerisindeki prim ödeme gün sayıları da 30 günden az görülmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti devletinde Normal şartlar altında sigortalı bir işte çalışan herhangi bir vatandaşın, koronavirüsü pandemisi sebebiyle kapanan işyerlerinden ayrılıp evlerinde oturmak zorunda kaldıkları Şu günlerde koronavirüsü pandemisi borçlanması yapıp yapmamaları ile ilgili ya da böyledir şanslarının bulunup bulunmadığı ile ilgili araştırmaya koyulan vatandaşlar, arama motorlarında çeşitli soruları sormaya devam ediyor.

5510 sayılı kanun bağlamında faaliyet gösteren vatandaşların hizmet borçlanması yapabilecekleri süreler covid-19 sağlıklı sürecinden önceki normal çalışma yaşamlarındaki süreler ile sınırlı tutulmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet borçlanması olarak dahil edilecek olan süreler içerisinde pandemi süresi boyunca kısa çalışma ödeneğinin alınması veya pandemi zamanında kullanılan ücretsiz izin süreleri borçlanma olarak tanımlanır.

Covid-19 Salgını Süreci Hizmeti Borçlanmasına Dahil Edilecek Mi?

Şimdilik covid-19 salgını sürecinin hizmet borçlanmasına dahil edilip edilmeyeceği ile ilgili herhangi bir çalışma veya tasarı bulunmuyor. Şimdilik sigortalı bir şekilde çalışan vatandaşların borçlanma yapabilecekleri hususlar, yurtdışı borçlanması dahil olmak üzere doğum borçlanması ve askerlik borçlanması olarak biliniyor. Yurtdışı borçlanması vatandaşların yurt dışında yer yaşamış oldukları ya da çalıştıkları süreleri Türkiye’deki kurumlar aracılığı ile geçerlilik kabul ederek ödemelerini olanak tanıyor.

Covid 19 pandemi süreci içerisinde geçen zamanın SGK hizmet borçlanmasına dahil edilip edilmemesi ile ilgili çeşitli kriterlerin gerek işçi statüsünde çalışan kişi tarafından karşılanması, gerekse de kendisini çalıştıran işyeri bağlamında kesinlik kazanır.

Pandemi sebebiyle pek çok çalışan etkilendiği için bu noktanın hizmet borçlanmasına dahil edilmemesi durumunda çalışan vatandaşların tamamı emeklilik süreleri açısından mağduriyet yaşayacaklardır.

Türkiye başta olmak üzere koronavirüsü ile boğuşan bütün ülkelerde Özellikle de vatandaşların temel gereksinimlerini karşılamaları gibi kalemler başta olmak üzere esnafa yardım Vatandaşa yardım gibi pek çok uygulama ile vatandaşların pandemi sürecini kolay bir şekilde atlatılması amacıyla çeşitli faaliyetler halen devam ediyor. Hizmet borçlanmasında bulunan maddelerin yanına pandemi  sürecinde bulunan ve yatırılmayan prim tutarlarının da girilmesi büyük bir kolaylık ve avantaj sunacaktır.

Editör: Wan Haber