Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, zorunlu trafik sigortalarında sigorta şirketleri arasında çok farklı fiyatlar uygulandığını belirterek, "Trafik sigortası primlerinde şeffaflık olmalı. Vatandaş, hangi firmaya ne kadar ödeyeceğini bilmeli" dedi.
Zorunlu trafik sigorta primlerindeki fiyat farklılıklarına dikkat çeken TESK Genel Başkanı Bendeki Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, zorunlu trafik sigortası primlerinin yaklaşık 10 yıldır sigorta firmaları tarafından serbestçe belirlendiğini kaydetti. Palandöken, "Vatandaşlar, zorunlu trafik sigortası primlerinin eskisi gibi her yerde aynı olduğunu düşünüyor. Oysa fiyatlar çok farklılaşıyor. İstanbul'da aynı taksi için 1 bin 500 TL fiyat veren de var, 10 bin TL fiyat veren de var. Taşıma faaliyetiyle uğraşan esnafımız iyice araştırmadan sigorta yaptırmamalıdır" dedi.
Sigorta firmalarının fiyat politikalarının kamuya açık olması gerektiğini kaydeden Palandöken, "Sigorta yaptırmak zorunluyken, fiyatların serbest olması esnafa da, vatandaşa da yük bindiriyor. Herkes internet üzerinden tüm firmaların sigorta primi fiyatlarını görebilmeli. Böylelikle hem rekabet ortamı gelişir, hem de vatandaş doğru adrese yönlenmiş olur" ifadelerini kullandı.
Taşımacılık yapan, yollarda insanları, malları ve yükleri taşıyan esnafın sigorta şirketlerinin insafına bırakılmamasını isteyen Palandöken, şunları kaydetti:
"Kamu hizmeti gören esnaf ve sanatkarımız zaten akaryakıt zamları altında ezilirken bir de zorunlu olarak yaptırması gereken sigorta fiyatlarının her sene daha da artan ağırlığı altında ezilmesine müsaade edemeyiz. Enflasyon yüzde 5 iken, sigorta şirketleri fiyatları yüzde 250 artıyor. Meydanı sigorta şirketlerine bırakamayız. Zorunlu trafik sigortası poliçesi için zam oranı 2013 yılında enflasyon oranını geçmemeli."
(TB-CC-Y)

02.02.2013 11:06:16 TSI

Editör: Wan Haber