Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından oluşturulan heyet kuraklıkla ilgili olarak ilçelerde saha çalışması gerçekleştirdi.

Heyet, barajlardaki su seviyesinde Nisan ayından itibaren büyük bir düşüş yaşandığını, kuraklık nedeniyle de ürün veriminde ciddi bir verim kaybı olduğunu tespit etti.

YÜZDE 50-60 KURAKLIK

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, bölgede ciddi bir kuraklık gözlemlediklerini belirterek, şunları söyledi: “Van Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulumuzun yaptığı saha çalışmalarında, ilçe odalarımızın yaptığı saha çalışmalarında, muhtarlarla yapılan görüşmeler ve çiftçilerimizden aldığımız bilgiler doğrultusunda; ilimizde arpa, buğday, şeker pancarında ve yonca ve korungada yaklaşık olarak 50-60 arasında bir verim kaybı yaşanmaktadır.  2021 yılının Kasım-Mayıs arasında son yedi aylık Meteorolojik verilerine bakıldığından orta şiddette kuraklık olduğu görülmektedir. Kış aylarında bu yıl da yeteri kadar kar yağışları olmadı ve ilkbaharda özellikle nisan - mayıs aylarında hemen hemen hiç yağmur yağmadığından dolayı kuru tarım yapan çiftçilerimizin; emeği, kullandığı mazot, ektiği tohum, attığı gübre vb. harcamaları hepsi boşa gitti.”

BARAJLARDA DÜŞÜŞ OLDU

Saha çalışmalarında barajlardaki su seviyesini de incelediklerini belirten Özgökçe, şu bilgileri verdi: “İlimizde bulunan iki büyük sulama barajlarında su seviyeleri geçen yıllara oranla çok düşük seviyelerde kalmıştır. İlçelerimizde bulunan diğer küçük gölet, dereler ve çayların çoğu şimdiden kurumuştur. Sulama alanlarında nerdeyse sulama yapılacak kadar su seviyesine rastlamak mümkün değildir. Sarı Memet Barajında 2020 yılının nisan ayı su seviyesi 46 iken, 2021 yılının 23 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla 13,68 seviyesinde bulunmaktadır. Güzelsu (Zernek) barajında 2020 yılında baraj tam dolu iken, 2021 yılının 30 Nisan 2021 tarihi itibarıyla 35 seviyelerinde bulunmaktadır. İlimizde bulunan diğer küçük göletlerde de durum pek farklı değildir.”

YAŞANAN VERİM KAYBI

Saha çalışmalarında elde ettikleri veriler arasında yer alan ürün kaybı hakkında da bilgiler veren Özgökçe, şunları söyledi: “Türkiye’deki mera alanlarının 10’u ilimizde bulunmaktadır. Bu da yayla hayvancılığı için çok önemlidir. Türkiye’nin; Koyun varlığının 6,9'u ile birinci sıradayız. Mera varlığı ile Türkiye’de yine birinci sıradayız. Korunga üretiminde ikinci sıradayız. Yonca üretiminde dördüncü sırada yer almaktayız. Verim kaybı buğday, arpa, yonca ve korungada yaklaşık olarak 50-60 arasında ilçelere göre değişmektedir. Nisan ve Mayıs aylarında ise hemen hemen hiç yağmur yağmadı. Meteoroloji Müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre aylık tahminlere bakıldığından Haziran ayında da pek yağış görülmemektedir. Buğday ve arpada kardeşlenme zayıf bitki boyu kısa kalmıştır. Biçerdöverlerle biçilmeyecek durumdadır. Buğday ve arpada başaklanma başlamış ve bundan sonra da yağış olsa bile faydası olmayacaktır.”

“VAN ‘KURAKLIK AFET’ KAPSAMINA ALINSIN”

Yaşanan kuraklık problemi nedeniyle Van’ın ‘Kuraklık Afet’ kapsamına alınması gerektiğini belirten Özgökçe, şunları kaydetti: “Tarım alanlarının yanı sıra yaşanan bu kuraklık nedeniyle yaylalarımız otsuz, hayvanlarımız susuz kalmaktadır. Meteoroloji Müdürlüğünden resmi olarak aldığımız ilçe bazlı veriler, ilimizde orta şiddette kuraklık yaşandığını göstermektedir. Bu nedenlerden dolayı ilimizin ‘Kuraklık Afet’ kapsamına alınması talep ediyoruz.”

Özel Haber: Adil HARMANCI

Editör: Wan Haber