Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, kent genelinde yapılan ve yapımı devam eden yolların çalışmaları hakkında bilgi verirken, belediyenin yapmadığı işi karayollarının yaptığını söyledi. Vali Toprak, Şanlıurfa'dan Habur'a kadar uzanacak otoban yolunun çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini dile getirdi.
Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü'nce Diyarbakır Valiliği'nin koordinesinde Diyarbakır ili sınırları içerisinde planlanan Şanlıurfa ilinden Habur Sınır Kapısı'na kadar gidecek olan otobanın gerekli altyapı çalışmaları sürüyor. Çalışmanın en kısa zamanda sonuçlanacağını söyleyen Vali Mustafa Toprak, Gaziantep üzerinden gelip Şanlıurfa'dan geçip Habur'a kadar uzayacak otobanı çok önemsediklerini ifade ederek, otobanın Diyarbakır'a çok katkıları olacağını belirtti. İHA muhabirine çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Toprak, "Hem araç trafiği bir nebze hafifletecek, hem de ekonomik gelişme yolun medeniyet örneği olduğu bahisle çok önemli bir yatırım olacaktır. Otoban çalışmaları gerek bakanlık düzeyinde gerekse de bizim tarafımızdan yoğun bir biçimde takip ediliyor. Bu konuda hükümetin çok ciddi bir kararlığı vardır. Eğer alt yapısı uygun hale gelirse, etüt çalışmalarıyla birlikte ihale hazırlığı yapılacak. Diyarbakır 8 ile komşu bir konumundadır. Bizim önemli ölçüde çevremizdeki sınır illerine giden yolların büyük bir bölümü duble yol haline geldi. Diğer taraftan bu duble yolların bütümlü asfalt dediğimiz daha konforlu bir asfalta dönüştürme çalışmalarımız sürüyor" dedi.

44 KİLOMETRELİK ÇEVRE YOLU
Diyarbakır ili sınırları içerisinde yer alan çevre yolunun toplamda 44 kilometre olduğunu ifade eden Vali Mustafa Toprak, Diyarbakır'ı bir daire şekliyle yollarla donatılacak şekilde çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Vali Topkak, "Bu kapsamda ilimiz sınırları içerisinde yer alan çevre yolunun 13,5 kilometrelik çalışması bitti, 29,5 kilometrelik yol çalışması ise hızla devam ediyor. Diğer geri kalan kısmın etüt çalışması devam ediyor. Etüt çalışmalarının 2013 yılı içerisinde bitirilip, ihaleye çıkarılması planlanılıyor. Daire içerisinde diğer kalan iki yarım bölümünde nehir içerisinde yer alıyor. Bismil ilçesi ve Silvan ilçesi arasında Dicle Nehri'nin geçiyor olmasıyla birlikte, Ergani ilçesinde nehrin olmasında ötürü 2 büyük köprü yapılacaktır" diye konuştu.

ÜNİVERSİTE KAVŞAĞININ AÇILIŞI 21 ARALIK GÜNÜ
21 Aralık Cuma günü aralarında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katılımıyla açılışı yapılacak olan Dicle Üniversitesi kavşağının vatandaşların emrine amade olacağını görmekten büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden Vali Toprak, "Şehir içi trafiğini rahatlatmak adına, belediye sınırları içerisinde yer alan yerlerde önemli kavşak çalışmaları yapılıyor. Bizatihi belediyelerin kendi imkanlarıyla yapması gereken çalışmalar var, onları da biz yapıyoruz, hiç önemli değil. Hükümet bunun çalışmasını başlattı, şu an Diyarbakır'da 12 tane köprülü kavşak çalışması yapılıyor. 21 Aralık Cuma günü, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı ile Gıda, Tarım ve Havancılık Bakanı'nın da katılımıyla Dicle Üniversitesi'nin yakınında yer alan ve çok ciddi trafik kazalara neden olan üniversite kavşağı dediğimiz, yeni yapılan kavşağın resmi açılışını yapacağız. Yapımı biten kavşakların vatandaşlarımızın emrine amade olduğunu görmekten memnuniyet duyuyorum. Bunun dışında 5 tane kavşağın yapımı tüm hızıyla devam ediyor. Yapımı devam eden 5 kavşağın normalde bitimi 2014 yılının ortalarında planlanıyordu. Ocak veya Şubat aylarında kavşak çalışmaları bölgesinde yer alan yolların zorunlu geçişinin verilmesi için yoğun bir çalışma devam ediyor" şeklinde konuştu.

"BELEDİYENİN DE İŞİNİ YAPIYORUZ AMA ÖNEMLİ DEĞİL"
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sınırları arasında yer alan köprülü kavşak çalışmalarının belediye tarafından yapılması gerektiğini fakat hükümet tarafından yapıldığına dikkat çeken Vali Toprak, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Vatandaşlarımız, her yıl bir tane kavşak yapılsa trafik fazla aksamaz, biz de pek sıkıntı çekmeyiz diye söylüyorlar. Biz şu an 12 tane kavşak yapıyoruz. O zaman bu kavşakları 12 yılda bitirmiş oluruz. Evet, biraz sabredeceğiz. Tedbirler alınarak, vatandaşımızın yaşamını kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılmalı. Bu konuda belediyelere büyük görev düşüyor. Çünkü bir taraftan karayolları bu çalışmaları yaparak ve araçların gideceği güzergahlar belirlenirken, o yolların hemen yan kısımlarında belediyelerin ulaşımı rahatlatıcı bir takım geçişleri yapması gerekiyor. Bu konuda büyük bir eksikliğin olduğunu görüyoruz. Bu sorunu belediye ile istişare ediyoruz. Bazı deplaseler yaşanıyor. TEDAŞ'ın deplasesi oluyor, büyükşehir belediyesinin atık suyu kanalizasyonu deplase olduğu durumlar olabiliyor. Tüm bunları hızlı bir şekilde çözmeye çalışıyoruz. Bunun çözülmesi zaman alabiliyor ama hakikatten 1,5 yıl içerisinde bu kadar köprülü kavşağın bitirilip hizmete açılması çok önemli. 15-20 gün içerisinde köprülü kavşak alt geçitlerde bazı geçiş yolları açılacaktır. Gerekirse belediyelerin işini de yapalım ama önemli olan Diyarbakır'daki vatandaşlarımızın mutlu olmasıdır".
(ÜN-AKK-AŞ-Y)

18.12.2012 12:31:26 TSI

Editör: Wan Haber