Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye'ye kaçan Biyoloji Öğretmeni Lueyn Ragıb, ailesiyle birlikte Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde hayata tutunuyor. Rasulayn'daki ev ve iş yerlerini bırakarak Türkiye'ye sığınan Ragıb, "Eski günlerimizi özlüyoruz" dedi.
Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçan mülteciler, eski günlerine geri dönmek istiyor. Memleket özlemi çeken binlerce Suriyeli, her gün onlarca kişinin öldüğü ülkelerinde, huzurlu günleri aradıklarını söylüyor. Türkiye sınırındaki kentlerden Haseki iline bağlı Rasulayn'da yaşanan iç savaştan kaçan Biyoloji Öğretmeni Lueyn Ragıb da, ailesi ve akrabalarıyla birlikte Ceylanpınar ilçesine geldi. Kasım ayında şiddetli çalışmalara sahne olan Rasulayn'da bir dershanede biyoloji öğretmenliği yapan Lueyn Ragıb, Ceylanpınar'da bijuteri dükkanı açarak ailesine bakmaya çalışıyor. 3 ay önce her şeyini bırakıp ilçeye gelen Ragıb, savaşın hayatlarını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Rasulayn'da 3 evinin ve 13 iş yerinin olduğunu, savaştan sonra ülkelerini terk etmeye mecbur olduklarını kaydeden Ragıb, ağabeyi Atıf Ragıb ile birlikte açtığı iş yerinde para kazanmaya çalışıyor.

"ESKİ GÜNLERİMİZİ ÖZLÜYORUZ"
Suriye'deki iç savaşın bir an önce bitmesini istediklerini belirten Ragıb, "Akrabalarımızla birlikte Türkiye'ye geldik. 5 kardeşimle birlikte Ceylanpınar'da yaşıyoruz. Ben Rasulayn'da öğretmenlik yapıyordum. Ceylanpınarlı vatandaşlar bizlere sahip çıktı, bizi çok iyi ağırladılar. Herkes bize yardımcı oldu. Ülkemizde birçok insan acı çekiyor. Suriye'ye gitmek istiyoruz. Memleket özlemi çekiyoruz. Eski günlerimizi özledik. Aynı Türkiye gibi huzurluyduk. Ama savaştan sonra bütün dengeler bozuldu" dedi.
Ceylanpınar esnafından Şehmuz Öztürk ise, Suriye'de yaşanan savaş sebebiyle ilçeye birçok Suriyelinin geldiğini ifade ederek, "Ragıb ailesi burada Suriye malı tekstil ürünleri satıyor. Onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bütün ilçe halkı onlara sahip çıkıyoruz. Çünkü onlar bizim komşumuz. İnsanlık ölmedi" diye konuştu.
(YS-SO-Y)

05.02.2013 11:09:57 TSI

Editör: Wan Haber