Van ve çevresinde üretilen ve içine katılan çeşitli otlarla meşhur olan otlu peynir piyasadaki azlığından dolayı fiyatların artması sonucu talebin de azaldığı bildirildi. İlkbahar aylarından başlayan ve yaz sonuna kadar yoğun bir üretim yapılan, yöre insanının kışlık ihtiyacını toplu olarak temin edip sakladığı otlu peynir, piyasasında geçmiş yıllara oranla daha az bir hareketlilik yaşanıyor. Van’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi otlu peynirin fiyatındaki yükseliş durmuyor. Geçtiğimiz yıl kilo fiyatı 15 TL iken bu yıl ise 25 TL’ye satılan otlu peynir el yakıyor. Talebin azaldığı üründe peynir satıcıları da işlerinin umdukları gibi olmamasından şikayetçi.

“KÖYLÜLER ESKİSİ GİBİ PEYNİR GETİRMİYOR”
Van Peynirciler Çarşısı’ndan satıcılık yapan Apaydın Şarküteri sahibi Rüstem Apaydın, otlu peynirin fiyatının yükselmesinin bir çok nedeni bulunduğunu belirtti. Köylü vatandaşın peyniri sakladığını o yüzden piyasada peynirin az olduğunu ifade eden Apaydın, “Artık köylü vatandaşlarımızda peynirin piyasasına bakarak peynir getirmektedir. Önceki yıllarda köylü vatandaşlarımızın ihtiyacı olduğu için hemen şehre peyniri getirip satardı. Ama şimdi artık köylülerimizin de maddi bir sıkıntısı kalmadı. Maddi olarak hepsinin durumu çok iyi. O yüzden de ürettikleri peynirin çoğunu saklıyorlar. Bu yüzden de bize az peynir ulaşmaktadır. Bu da peynir fiyatının yükselmesine neden oluyor. Piyasada ürün azlığı olunca ister istemez fiyatlarda yükseliyor. Bu fiyatlardan dolayı da vatandaş da peynire yanaşmıyor ve işlerimiz eskisi gibi değil” dedi.

Peynirciler çarşısındaki diğer esnaflarda aynı sıkıntılardan dert yanarak, işlerinin önceki yıllara oranla çok düştüğünü söylediler.

Editör: Wan Haber