Van’da görülen Bayram Oteli davasında sanık avukatı, tüm suçun Otel Sahibi Tevfik Bayram’a yıkılarak olayın kapatılmak istendiğini belirterek, “Tek sorumlu müvekkilim değil. AFAD, vali ve diğer kamu görevlileri de yargılanmalı” dedi. Otelde yaşamını yitiren Gazeteci Cem Emir’in kardeşi ise sanık Tevfik Bayram’ın davadan vazgeçmeleri için kendilerine para teklif ettiğini söyledi.

 

Van’da 9 Kasım 2011’de meydana gelen depremde yıkılan ve enkazı altında gazeteciler Sebahattin Yılmaz ile Cem Emir’in de aralarında bulunduğu 24 kişinin yaşamını yitirdiği Bayram Otelinin Sahibi Tevfik Bayram’ın yargılandığı davanın üçüncü duruşması Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Davanın tek sanığı olan Tevfik Bayram’ın tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 2 Mayısa  erteledi.

 

HASAR RAPORU YALANLANDI

Duruşmada  ilk sözü  depremde hayatlarını kaybedenlerin ailelerinin avukatı Övgü Erdoğan  aldı. Axess Sigorta ve Albaraka Türk’ün yaptığı hasar tespit raporlarını açıklayan Erdoğan, Axess Sigorta’nın Tevfik Fikret’in iddia ettiği gibi otelde herhangi bir hasar tespiti yapmadığı  ve bilirkişi raporu yayınlamadığını söyledi. Erdoğan yine Albaraka Türk Bankasının  gönderdiği raporda sadece kendi şubelerinin sınırları  içerisinde  bir hasar tespiti yaptığını ve kesinlikle Bayram Oteli binasının tamamıyla  ilgili bir hasar tespit çalışması yapılmadığını belirtti. Depremde Bayram Oteli enkazı altında kalarak hayatını kaybeden Gazeteci Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz’ın ailelerinin avukatı Murat Kemal Gündüz ise bankanın yaptığı hasar tespit çalışmasının deprem yönetmenliğine aykırı olduğunu belirti. Gündüz daha önce bilirkişi tarafından otel için hazırlanan raporun bilimsel bir rapor olduğunu belirterek, yeni bir bilirkişi raporuna gerek olmadığını belirtti. Tevfik Bayram’ın sürekli çelişki ifade verdiğini söyleyen Gündüz, sanığın tutukluluk halinin devamını istedi.

‘DİĞER SORUMLULAR DA YARGILANSIN’

Sanık avukatı Mehmet Denizoğlan ise yaptığı savunmada, tek sorumlunun Tevfik Bayram olmadığını belirterek, AFAD, vali ve diğer kamu görevlilerinin de olayda ihmali olduğunu, onların da yargılanması gerektiğini söyledi. Depremden sonra Jeoloji Mühendisleri Odası da dahil birçok kurumun otelle ilgili sağlam raporu verdiğini ancak daha sonra bu raporların kaybolduğunu öne süren Denizoğlan, “Tüm suç müvekkilime yıkılarak dava kapatılmak isteniyor” dedi.

EMİR: SANIK BİZE PARA TEKLİF ETTİ

Depremde hayatını kaybeden Gazeteci Cem Emir’in kız kardeşi Sinem Emir mahkemede söz alarak, sadece ticari kaygılarla otelin açık tutulması nedeniyle 24 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Tevfik Bayram’ın ailesi ve avukatı aracılığıyla depremde hayatlarını kaybedenlerin ailelerine davadan vazgeçmeleri için para teklif ettiğini söyleyen Emir, “Adalet mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Buradan çıkacak karar Türkiye’yi etkileyecek” dedi.

BİLİRKİŞİLER DİNLENECEK

Bayram Oteli sahibi sanık Tevfik Fikret’in avukatının talebiyle mahkeme heyeti AFAD yetkililerinin ve o dönem Van’a gelerek hasar tespit çalışmalarında bulunan İTÜ bilirkişi heyetinin dinlenmesine karar verdi. Mahkeme heyeti depremde hayatlarını kaybedenlerinin avukatların sunduğu, basında çıkan yazılı ve görsel haberleri içeren CD’nin de uzman bilirkişi tarafından çözümlenmesine karar vererek, duruşmayı 2 Mayıs 2013 tarihine erteledi.


‘HAK ETTİKLERİ CEZAYI ALSINLAR‘

Bayram Oteli resepsiyonunda görevli olan ve depremde enkaz altında  kalarak hayatını kaybeden Ramazan Olaş’ın kardeşi Rahmi Olaş duruşmanın ardından gazetemize açıklamalarda bulundu. Ağabeyinin ilk depremden sonra otelin açık olmasından dolayı otelde çalışmaya devam ettiğini söyleyen Olaş, “İlk depremden sonra otelde hasar gören odalar kapatıldı. Ancak Diğer odalar açık bırakıldı. Abimin ölümü ile daha annesinin karnındaki yeğenim yetim kaldı. Hasta anne ve babamın gözlerinden yaş hiçbir zaman dinmedi” dedi. Olaş bunca insanın yaşamını yitirmesinde sorumluluğu olan herkesin hak ettiği cezayı almasını istedi.

*Beyaz Özalp / Evrensel.net

Editör: Wan Haber