Koronavirüs salgınından dolayı 2019-2020 eğitim ve öğretim sezonuna Mart ayında ara verilmiş ve tüm eğitim kurumları tatile girmişti. Bu süreçte uzun bir süre kapalı kalan okulların seyreltilmiş sistemle ilk etapta anaokulu ve 1’inci sınıfların açılmasının ardından, Milli Eğitim Bakanlığınca alınan karar doğrultusunda, tüm köy okullarının, 8 ve 12’inci sınıflar ile özel gereksinimli çocukların 12 Ekim 2020 Pazertesi günü yeni eğitim ve öğretim yılına başlayacak olmaları, 2020-2021 yeni Eğitim ve Öğretim sezonunun daha kapsamlı başlamasının ön adımı oldu.

Kararı olumlu bulduklarını belirten kırtasiyeci esnafı ise sektörün tam anlamıyla canlanması için tüm sınıfların açılmasını beklediklerini söyledi.   

“OKULLAR, SOKAKLARDAN DAHA GÜVENLİ”

Konuyla ilgili konuşan Urartu Kitap Kırtasiye sahibi Nurullah Canbey, son 10 yılın en zor sürecini yaşadıklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Yaklaşık 10 yıldır bu sektördeyiz. Pandemiden dolayı son yılların en büyük ekonomik krizini yaşadık. Sıkıntılı bir süreçte yüz yüze eğitim - öğretimin başlamasına yönelin Sayın Milli Eğitim Bakanının yapmış olduğu açıklamayı olumlu buluyorum, bunu önemli bir başlangıç olarak değerlendiriyoruz. Başta AVM’ler olmak üzere cafeler, oteller ve diğer yerler açıkken okulların kapalı olmasını zaten çok doğru bulmuyoruz. Yapılan bu girişim olumludur, sektör adına da olumludur. Yüz yüze eğitim kapsamının genişletilmesinin pandemiye olumsuz bir etkisi olacağını düşünmüyoruz. Bu karar, okulların sokaktan daha güvenli olduğunu kanıtlamak için bir fırsat olacaktır. Okulların yüz yüze eğitim kapsamında yelpazesinin genişlemesi işlerimize pozitif etki edecektir. Haftanın belirli günlerinde, belirli saatlerinde 1’inci sınıfların kısmen açılması, işlerimizde bir hareketlilik yaratmıştı. Yani neredeyse sıfıra düşen iş oranımızı bir miktar arttırmıştı o kadar. Yeni alınan kararla Pazartesi gününden itibaren yüz yüze eğitimin kapsamının genişleyecek olması iş hacmimizi arttıracaktır. Sektördeki mağduriyeti bir nebze azaltacak bir karardır ama tabi yetmeyecektir. Bu nedenle okulların tamamının açılması sektörümüzün ayakta durabilmesi için olmazsa olmazdır. Eylül ayını türlü sıkıntılarla geçirdi sektörümüz, eğer Ekim ayına birkaç kademe daha açılırsa bu sıkıntılar azalacaktır. Sıkıntılarımızın tamamen son bulması okulların tamamen açılması ile ilgilidir. Yapılan bu yönlü girişimleri olumlu buluyoruz, dünyada da bu yönlü ilerlemeler var zaten. Birçok yerde okullar açıldı, açık olmaması mantıklı değil bana göre. Her sektör açıkken, oteller, tatil alanları hatta kahvehaneler, kafeler bile açıkken, okulların açılmaması bana doğru bir kararmış gibi gelmiyor. Bana göre okullar sokaklardan daha güvenli.”

Kırtasiyeci esnafı karardan memnun

“YÜZ YÜZE EĞİTİM MUTLAKA GEREKLİDİR”

Kent Kırtasiye sahibi Haluk Bekiroğlu ise devletin eğitim, sağlık, güvenlik, ulaşım ve halkın refahını sağlaması yönünde önemli görevleri olduğunu, bu manada mutlaka tam zamanlı eğitim sorununun da çözülmesi gerektiğini söyledi. Bekiroğlu; “ Salgın 100 yılda bir olan birşey. Bilimsel olarak bu konuda yorum yapamayız, o bilimin işidir. Ancak sektörel bazda baktığımızda, okulların açılması doğru bir iştir. Yüz yüze eğitim mutlaka gereklidir. Nihayetinde EBA ile bu işin olmayacağını gördük. Çünkü hem internet altyapısı hem sosyo ekonomik olarak tablet ve bilgisayar sahibi olamamanın getirdiği eksiklikler yüz yüze eğitimi zorunlu hale getirmiştir. O anlamda okulların açılması bizim için, öğretmen ve veli açısından da doğrudur. Şöyle düşünüyoruz; dersaneler açık, AVM’ler açık, kafeler, pastaneler açık, özel okullar açık, buralarda herhangi bir sorun görülmedi, o zaman devlet okulları neden kapalı kalsın ki? İnsanlar büyük sıkıntı çekiyorlar, benim meslek hayatım 40 yılı geçti. Bu kriz ekonomik kriz olarak yaşadığım 5’inci kriz fakat en kötüsü bu. Bahardan beri eğitime ara vermişlik var, onun için yüz yüze eğitim çok farklı bir şeydir, bir ihtiyaçtır. Uzaktan eğitimle bu iş olmaz, uzaktan eğitim belki takviye olabilir. Yüz yüze eğitimin mutlaka yapılması gerekir ama sınıflar seyreltilmelidir. İlk etapta 2-3-4 daha sonra 5-6 ve 7’inci sınıflar şeklinde mutlaka açılması lazım okulların çünkü hem ekonomik olarak büyük sıkıntı olur, iflaslar söz konusu olur hem de eğitimde kaybımız büyük olur, bir nesil kaybımız olabilir.” ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü yüz yüze eğitimin bir kısmının daha başlayacak olmasının sevindirici olduğunu, ancak işlerine nasıl etki edeceğini bekleyip görmek gerektiğini dile getiren Kent Kırtasiye Sahibi Haluk Bekiroğlu; "İşlerimizin seyrinin nasıl olacağını okulların açılmasından sonra daha net görmüş olacağız" dedi.
Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber