Türk Eğitim Sen Sivas Şube Başkanı Muzaffer Karadağ, okullarda kılık kıyafet serbestliğinin bazı endişelere yol açtığını belirterek, "Okula girip çıkan belli olmayacak" dedi.
Yasa ile birlikte okulların dışarıdan gelecek olan tehlikelere açık bir alana dönüşeceğini belirten Türk Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı Muzaffer Karadağ, öğretmenlerin bu konuda endişeli olduklarını söyledi. Serbest kıyafet yönetmeliğine karşı olmadıklarını ancak daha önce bu uygulamaya geçen ülkelerde suç oranlarının arttığını belirten Karadağ, şu şekilde konuştu:
"1996 yılında özgürlükler ülkesi dediğimiz ABD'de serbest uygulaması resmen bütün eyaletlerde serbest bırakılıyor. İsteyen istediği gibi giyiniyor. Okulların özellikle tercih ettiği okul formalarından vazgeçiliyor. Okul çevresinde suç oranları yüzde 91 artıyor. Disiplin cezaları yüzde 90 artıyor. Taciz olayları yüzde 96 artıyor. Dışarıdan gelenlerin öğrenci olup olmadığının anlaşılamaması ile birlikte suç oranlarında patlama yaşanıyor. Öyle bir hale geliyor ki, o dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ulusa sesleniş konuşmasını tamamen kıyafete ayırıyor. Artık veliler okullara baskı yapıyor, eğitim bakanlıklarına baskı yapıyor. O da, 'Eğer öğrencilerin pahalı kıyafetler içerisinde birbirini öldürmelerini engelleyecekse tüm devlet okullarında üniformaya geçilmeli' diyerek kampanya başlatıyor. Neden bu kampanyayı başlatıyor? Okula girenin hangisinin öğrenci, hangisinin öğrenci olmadığını öğrenmek için."
Türkiye'deki liselerin çoğunun bin ve bin üzerinde öğrencisi olduğunun altını çizen Karadağ, okullarında nöbet tutan öğrenci, öğretmen, müdür ve müdür yardımcılarının derslerine girdikleri öğrencileri formasından tanıdığını ifade etti. Serbest kıyafetin getireceği zararlardan bahseden Karadağ, "Bu serbest kıyafet ile ne olacak? İsteyen insan elini kolunu sallaya sallaya okulun içerisine girecek. İstediği sınıfa ulaşacak. Gençlik zamanlarında kadın erkek ilişkileri, başka arkadaşının teklifini kabul etmeyen, başkasını tercih eden biri yüzünden sıkıntılar oluşacak. Zaten okul çevresinde olaylar oluyor. Emniyet sürekli nöbet tutmak zorunda kalıyor. Bizim endişemiz okullarda güvenlik zafiyeti olmasından yanadır. Bunu ABD yaşamış. ABD kılık kıyafet yönetmeliği konusunu eyaletlere bırakmışlar. Bugün 22 eyalette okul üniforması aynen devam ediyor. Bu eyaletler ise ABD'nin en gözde eyaletlerinde üniformaya dönmüşler. Üniformaya döndüklerinde ise bunların tam tersi olmuş ve okul çevresinde suç oranları yüzde 91 azalmış, disiplin cezaları yüzde 90 azalmış, taciz olayları yüzde 96 azalmış. Çünkü okula girenin öğrenci olup olmadığı anlaşılmış" dedi.
Serbest kıyafet ile okula gitmeye karşı olmadıklarını da sözlerine ekleyen Karadağ, baş örtüsü ile gitmek isteyenlerin de başörtülerine takıp okula gidebileceklerini ve bunu da her zaman desteklediklerini söyledi.
(BG-TB-AÖ-GS-Y)

06.12.2012 17:01:22 TSI

Editör: Wan Haber