Barış temasıyla düzenlenen 3. Gençlik Filmleri Festivali’nin açılışı ODTÜ Ayakta belgeselinin galasıyla gerçekleşti. Açılış öncesi “3-2-1, Gençlik barışa köprü olacak” sloganıyla hazırlıktan festivalin açılışının yapılacağı U3 amfisine kadar bando eşliğinde bir yürüyüş yapıldı.

Açılışın sunuculuğunu ODTÜ Oyuncuları’ndan Setenay Parker ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü öğrencisi Egecan İntepeler üstlendi.

‘Barışın sesi Diyarbakır ve Antakya’da da yankılanacak’

Açılışta ilk olarak Kolektif Yürütme Kurulu üyesi ve ODTÜ öğrencisi İlknur Özcan konuştu. Özcan, festivalin içeriğinden ve temasından bahsederek “barış”ın sesinin en çok yankılanması gereken Diyarbakır ve Antakya illerinde de Gençlik Filmleri Festivali’nin gerçekleşeceğini belirtti. Özcan’ın ardından festivalin uluslararası ayağının gerçekleştirildiği Kıbrıs’tan Celal Özkızan bir konuşma gerçekleştirdi.

‘Devrim ateşi yetecektir’

Savaş çığırtkanlığının karşısında barışın sesinin yükseltilmesi gerektiğine vurgu yapılan konuşmaların ardındanSuavi sözü aldı. Suavi cesaretini direnen üniversitelilerden aldığını belirterek sanat düşmanı iktidara karşı mücadele etmek gerektiğini belirtti. Sözlerini “Bizim yaşayacağımız halaylar ve sokakta yakacağımız, stadyumda yakacağımız devrim ateşi, iddia ediyorum size, bu utanç dolu günlerin mimarları olanları çok daha yerin dibine batırmaya yetecektir. Yarınlarımızın insanlık adına onurlu kurtuluşu, iddia ediyorum devrimci ahlaklı ve estetik kaygısı olan sanattan geçmektedir” şeklinde sonlandıran Suavi, üniversitelilerden büyük alkış aldı.

Suavi’den sonra söz alan Kolektif Basın Sözcüsü Ömür Çağdaş Ersoy ODTÜ’de 18 Aralık günü gerçekleşen direnişten bahsederek üniversitelilerin yeni bir tarih yazdığını belirtti.

Son olarak ODTÜ Ayakta belgeselinin yapım ekibinde yer alan ODTÜ Kolektif üyesi Hadi İskit konuştu. İskit, ODTÜ’lülerin belgesele yabancı olmadığını çünkü üniversitelilerin belgeselde başrolü oynayan direnişçiler olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından belgesel gösterimine geçildi. Kolektif Sinema tarafından hazırlanan ODTÜ Ayakta belgeseli yoğun ilgiyle izlenirken üniversitelilerden büyük alkış aldı.

Gösterimden sonra üniversiteliler ellerindeki fenerleri barış için gökyüzüne uçurdular.

Kolektifler.net

Editör: Wan Haber