PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yeniden yargılanması için avukatları tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuru reddedildi.

Başvurunun reddedilmesi üzerine Öcalan’ın avukatları, dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürdü.

Öcalan’ın avukatlığını üstlenen Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Cengiz Yürekli, 2013 yılında çıkartılan 4’üncü Yargı Paketi içinde yer alan 6459 sayılı Yasa kapsamında yeniden yargılama başvurusu yaptıklarını belirtti.

AYM başvuruyu esastan incelemedi

İtiraz merciinin reddetmesi üzerine dosyayı AYM’ye götürdüklerini söyleyen Yürekli, AYM’nin politik bir tercih yaptığını ve başvurularını esasa girmeden reddettiğini belirtti:

“AYM daha önce benzer başvurularda esastan kararlar verdi. Bu yüzden başvurumuzu esastan incelemedi. Yoksa olumlu karar vermesi gerekiyordu. Bunu da yapamayacağı için usulden hiçbir dayanağı olmayan bir gerekçeyle reddetti. Adil yargılanma talebimiz reddedildi.”

6 Haziran’da AİHM’e başvuru yapıldı

Avukat Yürekli, “AYM de reddedince iç hukuktaki süreç tamamlandı. Bu nedenle 6 Haziran 2016 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dosyayı taşıma zarureti doğdu. Biz de Öcalan’ın yeniden yargılanması için AİHM’e başvuru da bulunduk” dedi.

KAYNAK: İMC TV

Editör: Wan Haber