Türkiye’de Hemen hemen tüm ileri kuraklıkla karşı karşıya. Son olarak Sivas’ta ortaya çıkan görüntüler durumun ne kadar ciddi olduğu tekrar gözler önüne serdi.

Türkiye’de son aylarda yağışın olmaması beli ilerde özelikle Sivas’ta baraj ve göllerde ki suların kurumasına ve gittikçe kuraklığın ortaya çıkmasına sebep oldu. Sivas’ın Hafik ilçesinde Pusat, Maden ve Alanyurt köylerinin arazileri, 2009 yılında inşası tamamlanan ve su toplamaya başlayan Pusat İçme Suyu ve Sulama Barajı'nın tamamlanması ile sular altında

Son yıllarda Türkiye’de fazla yağışın olmaması bazı ilerdeki göl ve barajların kurumasına neden oldu. Kuraklığın kendini ciddi bir şekilde gösterdiği Sivas’ta çıkan görüntüler korkuttu 2009 yılarında su altında kalan yerleşim yeri kısa surede taşınmak zorunda kaldı. Her yıl dolu olan barajlar bu yıl yağışın olmamasından dolayı sular yaklaşık 60 metre çekildi. Önceden sular altında kalan köy baharda cami minaresinin ve bazı evlerin başı görünmeye başladı.  Bu da barajdaki suların ne kadar çekildiğini göz önüne sermektedir.

Kent merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Karşıyaka Mahallesi yakınlarında bulunan ve dört mevsim de ayrı güzelliğe sahip Serpincik Göleti'nde bu yıl beklenen yağışların olmaması ve kuraklık nedeniyle su, kıyıdan yaklaşık 30 metre çekildi.

Son yıllarda yağmur ve kar yağışının azalması, çiftçilerin tarım arazilerini düzensiz sulamalarından kaynaklandığı bildirildi. Pusat Barajı yanında bulunan Alanyurt köyünün muhtarı Abdullah Doldur, "Baraj da genelde sulama nedeniyle su seviyesi düşüyordu. Ancak son zamanlarda kuraklığın daha uzun sürmesi nedeniyle sular çok çekildi. Daha önce bu kadar su çekilmiyordu. Şu anda sular önceki işaretlerin çok altında kaldı. Suların çekilmesiyle eski mezarlar da ortaya çıktı. Buradaki mezarlar da Maden köyünün mezarlığıdır. Bizim de burada yakınlarımız var. Arada gelip dua ediyoruz. Suların bu kadar çekilmesi bizleri de mağdur ediyor. Kaynak sularımız azalıyor" dedi.

Pusat köyünde yaşayan Nazım Corut ise,

Pusat köyünde yaşayan Nazım Corut ise, "Sular çok çekiliyor. Kar ve yağmur yağmıyor. Bu gölün kaynağı var ama yetmez. İnşallah kar yağarsa düzelir. Burayı besleyen sadece kar yağışıdır. Hiç bu kadar su düşmemişti. Su ne kadar olursa o kadar da bereket olur" diye konuştu.

Editör: Wan Haber