Van'ın önemli simgeleri haline gelen Van kahvaltısı, Van kilimi, gümüş savat işlemeciliği gibi değerlerin tanıtım ve pazarlamasına yer verilecek olan tarihi evlere Cevdetpaşa, Mehmet Eminpaşa, Alipaşa ve Hüsrevpaşa isimleri verildi.

Tuşba Belediyesi tarafından Kalecik Mahallesi'nde yapımı süren Van evleri önemli bir mirası geleceğe taşıyacak. Teknik işlerini Rölöve Van Müdürlüğü'nün yaptığı projenin yüzde 30'nu Tuşba Belediyesi, geri kalan kısmını ise Kalkınma Bakanlığı karşılıyor.

Van evlerinde geleneksel Van kültürünü yansıtan ürünlerin satışının yanı sıra, Van kahvaltısından, taş işlemesine kadar birçok çeşit ürünler bulunacak.

Tuşba Kalecik Mahallesi sırtlarında Van'a ve Van Gölü'ne hakim tepede kurulan Van Mahallesi'nde farklı tiplerde iki katlı 4 Van Evi, Van dükkanları, tandır evleri, seyir terası ve Van yerli meyve ağaçları ile yerli çiçeklerinin bulunduğu dinlenme bahçesi yer alıyor.

İlçede önemli hizmetlere imza atan Tuşba Belediyesi 20 dönüm arsa üzerinde kurduğu Van Evleri'ne Cevdetpaşa, Mehmet Eminpaşa, Alipaşa ve Hüsrevpaşa isimleri verildi.

Kentin tarih dokusu ve Van'ın turizm potansiyelinin ortaya çıkarılarak turizm sektöründe değerlendirilmesini hedefleyen Tuşba Belediyesi turizm gelirinden hak edilen payın Van'a kazandırılmasını sağlamak inşası devam eden geleneksel Van evleri ile Van'ın tarihi dokusunu kaybetmesini önleyerek az sayıda bulunan geleneksel Van evlerinin sayısını arttırmayı planlıyor.

Toplam bütçesi, 1.285.843,84 TL olan projenin hibe miktarı 892. 930,10 TL'dir. Tamamlanması 18 ay olarak belirlenen projenin eş finansman miktarı ise 392.913,74 TL'dir.

Vansesi Gazetesi

Editör: Wan Haber