Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüsü salgını da normalleşme süreci başlamaktadır. Artık salgın ile mücadele kapsamında Türkiye’de binlerce işletme, işyeri, AVM, kahvehane, pastane gibi yerler kapalıydı. Hafta sonları ve resmi tatillerde sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu. 1 Haziran 2020 Tarihi itibari ile başlayacak normalleşme takvimi kapsamında bu yasaklar kalkacak ve işletmelerde yavaş yavaş açılacak. Yurttaşlar ise 1 Haziran tarihinde Kalkın yasakları araştırmaktadır. Peki 1 Haziran tarihinde Kalkan yasaklar ve açılacak yerler..

1 Haziran 2020 Tarihi itibari ile uzun süreden beridir kapalı olan mekanlar açılacak ve birçok kısıtlama ve sınırlandırma sona erecek. Vatandaşlar, sosyal mesafe ve maske kurallarına en üst seviyede riayet ederek, yeni normalleşme hareketleri ile hayata hazırlanacak. 1 Haziran tarihinde açılacak yerler ve Kalkan yasaklar.


Şehirler Arası Seyahat Yasağı Kalkıyor


Şehirler arası seyahat kısıtlaması  1 Haziran tarihinden itibaren tamamen sona erecek ve artık vatandaşlar otobüsler başta olmak üzere şehirlerarası seyahat serbestisine kavuşmuş olacaklar.
Yüzme Havuzu, Kafe, Restaurantlar Açılıyor
1 Haziran 2020 tarihi itibariyle pastane, kıraathane restoran, çay bahçeleri, dernek lokalleri, kaplıca, yüzme havuzu gibi işletmeler belirlenen kurallara uyulması şartının yerine getirilmesi karşılığında saat 20:00’ e kadar faaliyet gösterebilecek.
İdari İzin Sona Eriyor
İdari izinde bulunan ya da esnek faaliyet sistemine dahil olan kamu personelleri 1 Haziran Tarihi itibari ile normal mesailerini devam edebilecekler.
Anaokulu Ve Kreşler Açılıyor
Gündüz bakımevleri ve kreşler, 1 Haziran Tarihi itibari ile hizmet vermeye başlayacak.
0-18 Yaş Gurubu İçin Sınırlama Devam Edecek
20 yaş altını kapsayan sokağa çıkma kısıtlaması 18 yaşta çekilmişti. 0 ile 18 yaş grubundaki vatandaşların tamamı yalnızca Çarşamba ve Cuma günleri saat 14:00 ile 20: 00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.
65 Yaş Üstü Belirli Saatlerde Sokağa Çıkabilecek
65 yaş ve üstü vatandaşlara getirilen sokağa çıkma sınırlandırması devam edecek. Bu yaş grubundaki vatandaşlar, Pazar günleri saat 14:00 ile 20:00 arasında sokağa çıkabilecek.


Yukarıda sıralanan yasak ve kısıtlamaların haricinde müze, plaj, kütüphaneler ile hipodromda yarışçılar ve sürücü kursları ile Spor Tesisleri ve açık havada oturma alanı gibi mekanlar açılacak, futbol müsabakaları da devam edecek.
 

Editör: Wan Haber