Van’da tarihi Van Kalesi’nin eteklerinde tarihi miting için 32 mahallede toplanan halk alana akışı devam ediyor. Bingöl, Mardin, Dersim’de ise sabahın erken saatlerinden itibaren en güzel kıyafetlerini giyen halk, Newroz alanlarına akın etmeye başladı. Önemli Newroz merkezlerinden biri olan Ceylanpınar’da ise Rojava’nın Serêkaniyê kenti ve Rojava devrimi selamlanacak.

Tarihi kalenin eteklerinde Newroz

Van Kalesi eteklerindeki Kültür Parkı içinde bulunan Newroz alanında “Öcalan’a Özgürlük Kürdistan’a statü” sloganıyla yapılan tarihi Van Newroz’u öncesi kentin 32 Mahallesi’nden halk alana akın etmeye başladı. Renk cümbüşüne dönen mahallelerde binlerce kişi onlarca yoldan alana akın etti. Kentte, tüm araçlar halkı Newroz alanına götürmek için çalışırken, toplu taşıma araçları da ücretsiz hizmet veriyor.

Eski Emniyet Müdürlüğü binası önünde bir araya gelen binlerce kişi ise alana yürüyerek geldi. Newroz alanı ablukaya alınırken, polis sadece oluşturduğu noktalardan alana girişi sağlıyor. Yoğun katılımdan dolayı arama noktası önünde uzun kuyruklar oluştu

Bingöl’de binler Newroz alanında

Bingöl’de “Öcalan’a özgürlük Kürtlere statü” sloganı ile Yenimahalle Newroz Alanı’nda kutlanacak Newroz programı için binlerce kişi alana akın etmeye başladı. Alana akın edenler arasında genç ve kadınların yoğun oluşu dikkat çekiyor. Halkın polis aramasından geçmediği Newroz alanında güvenliği BDP tarafından görevlendirilen genç kadın ve erkekler sağlıyor. Miting için hazırlanan sahneye, “Demokratik çözüm Öcalan’a özgürlük” ve “Demokratik kurtuluşla özgür yaşam Newroz’una” pankartları asıldı. Program henüz başlamazken, alana gelişler devam ediyor.

Mardin’de ise, halk Yenişehir Taksi Durağı Newroz Alanı’na gelmeye devam ediyor. Binlerce kişinin toplandığı alana Mardinlilerin çocukları ile beraber katıldığı görüldü. 2 arama noktasının kurulduğu miting alanında programın başlamasına henüz saatler varken, çevre ilçelerden de yurttaşların araçlarla yola çıktığı öğrenildi.

‘Ceylanpınar’dan Rojava’ya selam’

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde binlerce kişi sabahın erken saatlerinde Newroz mitinginin yapılacağı Musa Anter Park’ına akın etmeye başladı. “Yaşasın Ortadoğu’daki ulusal Kürt birliği” pankartının sahneye asıldığı alana yurttaşların akını devam ediyor.

Dersim’deki kutlama Seyit Rıza Meydanı’nda

Dersim’de “Demokratik kurtuluşla özgür yaşam Newroz’una” şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz mitingi için Dersimliler sabah erken saatlerden itibaren gruplar halinde alana gelmeye başladı. Seyit Rıza Meydanı’nda gerçekleştirilecek olan miting için hazırlıklar tamamlanırken, gençler platformdan çalınan müzikler eşliğinde halay çekiyor. Newroz alanına “Demokratik kurtuluşla özgür yaşam Newro’zuna”, “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü”, “Newroz’a sima bimbarek bo” ve “Dersim’den Gazi’ye, Halepçe’den Roboski’ye tüm katliamları boşa çıkartacak; varlığımız koruyup özgürlüğümüzü kazanacağız” pankartı asıldı. Newrroz ateşinin yakılması içinde Newroz alanında odunlar hazırlandı. Polisin yoğun olarak konumlandırıldığı Newroz alanına halkın gelişi devam ediyor.

Çukurova’da binler Newroz’u kutladı

Mersin’de Newroz kentte etkili olan sağanak yağışa rağmen, alanı dolduran yaklaşık yüzbin kişi tarafından kutlandı. Mitingde konuşan BDP Mersin Milletvekilli Ertuğrul Kürkçü, “Geçen yıl bizi buraya sokmayarak zindan ettiniz. Bunları unutmayacağız. Ama öç almayacağız. Onlara bir Öcalan yeter” diyerek, ülkede bulunan tüm halkları bu süreçte Kürtleri desteklemeye ve barışı kurmaya davet etti. Adana’da ise yaklaşık 40 bin kişi Newroz kutlamasına katıldı.

BDP Mersin İl Örgütü tarafından “Öcalan’a özgürlük, Kürtlere statü” şiarıyla Akdeniz ilçesi Özgürlük Mahallesi’nde bulunan Tırmıl alanında gerçekleştirilen Newroz mitinginde yaklaşık yüz bin kişi biraraya geldi. Mitingin gerçekleştirildiği miting alanına sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal ve “şal u şepik” kıyafetleriyle kitle akın etti. Yaklaşık yüzbin kişinin katıldığı Mersin Newroz’u büyük bir coşkuyla kutlandı. Miting öncesi alanda biraraya gelen kitle davul zurna eşliğinde halaya durdu.

Kırşehir’de  Newroz ateşi yakıldı

Kırşehir Ahi Stadyumu yanındaki boş alanda kutlamaya, BDP Eşbaşkan Yardımcısı Yüksel Mutlu ve BDP yöneticileri ile çok sayıda kişi katıldı. Kitle ulusal kıyafetler giyerek kutlamaya katıldı. Kitle arama noktalarında arandıktan sonra alana girdi. “Biji serok Apo” sloganları atan halk, “Çarxa Şoreşe” marşı okudu. Sarı, kımızı, yeşil balonlar stadyum duvarına asıldı. Kutlamada yerel sanatçılar sahne alırken, yurttaşlar halay çekti. Kutlamada konuşan BDP Eşbaşkanı Yardımcısı Mutlu, 11 yıllık AKP iktidarına güvenmediklerini, ama mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlattığı süreci desteklediklerini söyledi. Mutlu, “Bugünlere kolay gelmedik. Bizler Mazlumlar ve Zilanların sayesinde bugünlere geldik” dedi.

Eskişehir’de coşkulu kutlama

Eskişehir Yenikent miting alanında yapılan Newroz kutlamasına, BDP Eskişehir İl Başkanı İzzettin Altun, BDP MYK Üyesi Gülçin İsberk, ESP, EMEP ve HDK bileşenleri ile yüzlerce kişi katıldı. Sabah saatlerin alana gelen halk, arama noktalarından aranarak alana girdi. Kitle havanın soğuk olması nedeniyle ateşler yakarak ısınmaya çalıştı. Alanda, Newroz ateşi yakılırken, “Yaşam için savaşırız, barış için ölürüz”, “Yolumuz ya onurlu bir barış ya da görkemli direniş” ve “Öcalan’a özgürlük, Kürt halkına statü” yazılı pankartlar açıldı. Kitle sık sık, “Biji Serok Apo” ve “Şehid namirin” sloganları attı.

Kutlamada konuşan BDP İl Başkanı İzzettin Altun, sürecin çok önemli olduğunu belirterek, süreci sahipleneceklerini ifade etti. Ardından konuşan BDP MYK Üyesi Gülçin İsberk, 2013 Nowroz’unu kurtuluş ve çözüm Newroz’u olarak gördüklerini belirterek, “Öcalan’ın açmış olduğu sayfayı, yaratmış olduğu olanakları, Kürtler olarak bu fırsatı kaçırmayalım. Bu Newroz tüm dünyaya barış, Kürt halkına özgürlük getirsin” dedi. Konuşmaların ardından yerel müzik grupları sahne aldı.

Konya’da binler Newroz alanında

Konya Fatih Işıklar Mahallesi’ndeki Pazaryerinde yapılan Newroz kutlamasına, aralarında BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve BDP Konya İl Başkanı Hacı Mehmet Bozlak ile yaklaşık 7 bin kişi katıldı. Alana gelen kadınlar, sarı, kırmızı, yeşil giysilerle kuşandı. İki noktada kurulan arama noktasında kitlenin üstü aranırken, alan çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Yüksek binalara çıkan bazı polislerin de kamera çekimleri yaptığı dikkat çekti. Newroz alanına “Demokratik özgürlükçü ve statülü bir yaşam”, “An azadi an azadi” yazılı pankartlar asıldı. “Selam selam İmralı’ya bin selam”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı. Kutlamada konuşan BDP İl Başkanı Hacı Mehmet Bozlak, başlatılan sürecin önemine dikkat çekerek, “Bu Newroz bizim için çok önemlidir, Kürtler ilk kez barışa bu kadar yakınlaştı” diye konuştu.

Sendika.org

Editör: Wan Haber