Her sene 21 Mart tarihinde Nevruz kutlanılıyor. Fakat Özellikle de koronavirüsü salgını sebebiyle Nevruz kutlamaları çok kısıtlı bir şekilde kutlanılacak. Nevruz kelimesinin hangi anlama geldiği, nevruz bayramının ne olduğu, Nevruz Bayramı'nı neden kutlandığı ile ilgili merak edilen vatandaşlar arama motorlarından Nevruz ile ilgili Yukarıdaki soruları soruyor.

Nevruz Ne Zamandır?

Orta Asya ile Anadolu kültürlerinde baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı Türkiye'de 21 Mart tarihinde kutlanıyor. Gündüz ile gecenin eşitlendiği 21 Mart tarihinde Güneş, Göçmen Kuşlar gibiyim Kuzey yarım küreye doğru yönelir. 21 Mart tarihinin gelmesi ile beraber Havalar ısınmaya, Karlar erimeye ve ağaçlar çiçeklenmeye başlar.

Bu sebeple 21 Mart tarihinde bütün varlıklar açısından Uyanış ve, Diriliş ve Yaradılış günü olarak kabul edildiği için nevruz-yenigün Bayramlı adıyla kutlanır.

Nevruzun Geçmişi Ve Anlamı Nedir?

Nevruz kültürünün, tarihin en son buzul çağı'nın bitmesinden hemen önceki zamanlara yani bundan tam 15000 yıl öncesine kadar uzandığı bilinmektedir. Efsanevi Pers kralı olan cemşid, indo-iranlıların avcılıktan hayvancılığa ve yerleşik yaşama geçişin temsil eder.

Nevruz Neden Önemlidir?

Baharın gelişini müjdeleyen bir Nevruz daha geldi. Nevruz Bayramı pek çok ülkede Coşku içerisinde kutlanıyor. Bazı ülkelerde Nevruz bir anlamda yeni yıl anlamına geliyor. Kışın çekilip,baharın etkilerinin artık iyice belirginleştiği tarihler gelirken kutlanan Nevruzun tarihi kökenleri ile alakalı ayrıntılar aşağıda.

2010 senesinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 seneden itibaren kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, dünya Nevruz Bayramı olarak ilan etmiştir.

28 Eylül ile 2 Ekim 2009 arasında Abu dabi'de hükümetlerarası toplanan Birleşmiş Milletler manevi kültür mirası koruma kurulu, nevruzu dünya manevi kültür mirası listesine dahil etmiştir. 2010'dan itibaren başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart tarihini dünya Nevruz Bayramı olarak kabul etmiştir.

Editör: Wan Haber